Garanti ve TÜSİAD sürdürülebilir finansın kapılarını araladı

Garanti ve TÜSİAD sürdürülebilir finansın kapılarını araladı
Garanti BBA'nın ev sahipliğinde Chapter Zero desteği ile TÜSİAD’ın katkılarıyla “Sürdürülebilir Finans” etkinliği semineri yapıldı.

Seminerde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın verimli bir şekilde uygulanabilmesi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi küresel ticaret ve finans piyasaları üzerinde etkili olabilecek gelişmelere uyum sağlanabilmesi sürecinde sürdürülebilir finans alanındaki gelişmelerine dair bilgiler yer aldı.

Seminere, Garanti BBVA'den Ödeme Sistemleri, İş Birlikleri, Dijital Bankacılık ve Müşteri Çözümleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer, TÜSİAD Yönetim Kurulu üyelerinden Cevdet Alemdar, Chapter Zero Türkiye Yürütme Kurulu Üyesi Fatih Özkadı, Garanti BBVA Kurumsal Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Akten, EBRD Türkiye Ülke Başkan Vekili Şule Kılıç ve TSKB Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Meral Murathan katıldı.

Seminere katılan Murat Çağrı Sözer, yaptığı açıklamada sürdürülebilir finans konusunda kaynakların doğru aktarımı, risklerin yönetimi alanında Chapter Zero, global olarak uzmanlık geliştirme ve bu uzmanlığı Türkiye’de paydaşlarıyla birlikte ortaya koymakta olduğunu söyledi.

Sözer, sürdürülebilir finans deyince finansmanın içinde haliyle Garanti BBA, yıllar önce çevresel bir kart çıkarmıştı diyerek, Garanti BBVA’nın son 17 yıldır yapısal olarak çevresel çalıştığını belirtti.

"Birleşmiş Milletlerin kalkınma hedeflerine baktığımızda, 2030’a kadar her yıl 5-6 trilyon dolarlık yatırım geliyor" diye konuşan Sözer Garanti BBVA’nın 2025 yılı sonuna kadar sürdürülebilir finansman hedefinin 300 milyar Euro olduğunu açıkladı. Sözer, "Hedefler her ne kadar yukarı da olsa o hedefin altında da olsak ileriye doğru gittikçe hızlanan bir durum olduğunu görüyoruz.” dedi.

Murat Çağrı Sözer, Türkiye Garanti BBVA olarak 2023 yılını 120 milyar TL’nin üzerinde sürdürülebilir finansman hacmiyle kapattıklarını belirterek 2025 yılının sonuna kadarsa bu rakamın 400 milyar TL’nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

“TÜSİAD’IN SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANS ALT GRUBU VAR”

Sözer, Garanti BBVA olarak alt grup başkanlığında paydaşlarıyla beraber bir rapor çıkardıklarını, bu raporla, kurumların sürdürülebilir finansmana nasıl erişebileceğine dair net durumları belirlemeye ve ve netlik kazandırmayı amaçladıklarını anlattı.

"FİNANSAL SEKTÖRÜ SORUMLULUK DÜŞÜYOR"

EBRD Türkiye Ülke Başkan Vekili Şule Kılıç ise yeşil ekonomiye geçiş ve karbonsuz dünya oluşturmakta finansal sektör oyuncularına büyük görev düştüğünü vurguladı.

Kılıç "Finansmanın büyük çoğunluğunu yeşil ekonomiye ve karbonsuzlaşmaya kaydırılması zorunluluğu var. Dünyada her devlete her kuruma herkese büyük görev düşüyor. " diye konuştu.

Paris Anlaşmasının 1,5 derece hedefi olduğunu hatırlatan Kılıç, finansal araçların bu hedefi tutturmayı destekleyecek şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Kılıç, EBRD'nin de bütün finansla kurumlarla beraber çalıştığını sorumluluklarının farkında olduklarını söyledi.

Kılıç açıklamasının devamında "Türkiye üzerinde baktığımıza, Paris Anlaşması’nın taahhütleriyle Avrupa Birliği Yeşil Mutakabatı sonucunda oluşturulan yeni düzenlemelerle Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ihracat yapan her bir şirkette maliyetleri arttığı rekabetlerinin azaldığı bir dönem başlıyor.” dedi.

“PARİS ANLAŞMASI İLE UYUMLU OLMAYAN HİÇBİR PROJEYİ KABUL ETMİYORUZ”

Kılıç, “Biliyorsunuz ki Avrupa artık karbon vergisi alacak ve bu vergi sadece ürünü yaparken değil ürünün lojistik aşamasında da ortaya çıkan karbonu da içine alan bir vergi olarak belirleniyor. ERBD olarak 2020'de oluşturduğumuz projeyle Yeşil Ekonomiye geçiş ile ilgili bir politikamız var. Bu politikayla 2025’ten itibaren her verilen finansmanın yarısını yeşil için kullanacağız” dedi.

“TEK BAŞINA OLACAK İŞ DEĞİL DEVLET DESTEĞİ ALIYORUZ"

Kılıç bugüne kadar 256 tane projede 9,5 milyar Euro yeşil ekonomi finansmanı yaptık ve bunların yenilebilir enerji değil düşük karbon dirençli, şirketleri oluşturarak ekonominin bu anlamda hem iklim değişikliğine uyup hem de karbonlu ekonomiye geçişi anlamında destek sağladığını söyledi.

Kılıç ayrıca, bunun tek başına yapılabilecek bir şey olmadığını devlet desteği aldıklarını söyleyerek "Devletlerimizin bu alanda regülasyon yapması gerekiyor ve bunları hemen hayata geçirmek gerekiyor" diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE BİR İKLİM KANUNUNA GEREK VAR”

TSKB Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Meral Murathan, “Karbon depolama teknolojilerini toprağı nasıl etkileyeceği çok önemli bir nokta. Toprak ve karbon konuşuyor ama aralarındaki uyumun ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Yeşil hidrojene gelecek olursak, Yeşil Hidrojenin kendi denklemleri var. Bunun için arazi gerek, yenilebilir taşımanız gerek ve başka hammaddeler yer alıyor. İç karatmak istemiyorum ama daha çok yatırım yapmamız gerekiyor dedi.

Murathan, yenilebilir enerji de yatırımların 2 katına çıkması gerektiğini söyledi. Murathan "TSKB olarak 2016 yılında ilk yeşil tahvil ihraç ettik. Yenilikçi ürünleri geliştirmeyi seviyoruz. Bunu tüm sektörlerle iş birliği sağlayarak yapıyoruz." diyerek Türkiye’de bir iklim kanununu beklediklerini söyledi. Bu kanunla birlikte bankaların yönünü daha net belirleyeceğini söyledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.