Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Gözde Acar Karabay

Gözde Acar Karabay

HİKÂYE DİYARI

Eve oyun getiren babalar

Bizim coğrafyada aile içi rol dağılımda çocuk bakımı ve gelişimi sorumluluğu çoğunlukla anneye düşer. Baba eve ekmek getirmekle uğraşırken çocuklarla ilgilenmek annenin görevi sayılır!

Günümüzde aile içi rol dağılımındaki bu dengenin değişime uğradığı gözlemlenmektedir. Çocuk gelişimine meraklı, duyarlı babaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Dilerim ilerleyen yıllarda 'Duyarlı Baba' modeli Türk aile yapısında daha da yaygınlaşır.

Kuşkusuz çocuk gelişiminde annelik rolü daha baskın bir hal alıyor. Özellikle çocuk 0-3 yaş aralığındayken anneye büyük oranda iş düşüyor. Fakat babalar da annelerin sorumluluğunu paylaşabilirler. Nasıl mı? 

Akşam işten eve gelen babalar çocuklarıyla kaliteli vakit geçirebilirler. Baba, gün içindeki stresini çocuklarıyla oyun oynayarak atmayı deneyebilir. Erken çocukluk dönemlerinde, bebeğin gazını çıkartabilir, bebeği uyutabilir, ona kitap okuyabilir ya da gün içindeki mutlu anlarını bebeğiyle paylaşabilir.

BABA İLE KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK

Babalar, çocuklarının yaş seviyelerine göre lego, satranç, puzzle ya da saklambaç, güreş gibi oyunlar oynayabilirsiniz. Ya da kendi çocukluğunuzda oynamaktan mutlu olduğunuz oyunu seçebilirsiniz. Bu anları çocuklar ilerleyen yıllarda hep gülümseyerek hatırlayacaklar.

Babalar, aktif katılımınızın devamlı olması çok önemli. Yarım saat bile olsa her gün çocuğunuzla mutlaka kaliteli zaman geçirmeniz gerekiyor. Yoğun iş temposundan bazı babaların her gün çocuklarına vakit ayırmak güçse (ki bence olmamalı) belirli bir gün ya da saat seçebilirler.

Babalar, hafta sonları çocuklarınızla basketbol, voleybol, masa tenisi gibi faaliyetler gerçekleştirebilirsiniz. Bisiklete binebilir ya da değişik sanatsal faaliyetlere katılabilirsiniz. Sizin de zevk alacağınız bir faaliyet seçerseniz devamlılık sağlama konusunda daha başarılı olabilirsiniz.

Haftanın en az üç günü çocuğunuza mutlaka vakit ayırın. Zira yaşı ne olursa olsun çocuğunuzun sizinle vakit geçirmeye ihtiyacı var.

AİLE İÇİ ROL DAĞILIMI

Eşler aralarında aile içi rol dağılımı yaparlarsa zamanlarını daha kaliteli geçirebilirler. İlkin çocuklarla ilgilenecek konu başlıkları belirlensin. Bu konu başlıkları, devamlılığı gelecek şekilde anneyi ve babayı da yormadan paylaşılsın. Örneğin ödev yaptırma babaya, kitap okuma anneye ait gibi... Çocuk daha küçükse emekleme provaları babaya, yemek yedirme anneye ait şeklinde olabilir. Her ailenin şartları ve imkânları farklı olduğu için siz kendi imkanlarınız dahilinde ortak bir program çıkartabilirsiniz.

BABA İLGİSİ ÖZGÜVEN ARTIRIYOR

Yazımın başlığını Pedagog Gülçin Karadeniz'in 'Kendini Seven Çocuklar Yetiştirmek' isimli kitabından esinlendim. Kitapta yer alan ikinci bölümde babalık rolünün çocuk gelişimi üzerindeki katkısına dikkat çekiliyor. Satır arasındaki şu cümle beni çok etkiledi: "Çocuklarda baba, benlik saygısını yücelten bir varlıktır."

Kitaptaki baba katılımı ile ilgili araştırmaları okuyunca baba ilgisinin önemini bir kez daha kalın harflerle kavradım. Aktif baba katılımı çocuk gelişiminde zincirleme bir şekilde ilerliyor.

Benlik saygısı olan çocuk kendini sevme noktasında da başarılı olacaktır. Kendini seven çocuğun özgüveni yüksek olacak ve girdiği sosyal ortamlarda kendini rahat ifade edebilecektir. Kendini ifade edebilen birey ise sosyal hayatında da, aile hayatında da mutlu bir şekilde var olabilecektir.

Babanın çocuk gelişimine katılımının yüksek olmasının getirdiği sonuçlar şöyle sıralanmakta;

* Çocuklarda görülen problem davranışların sıklığını azaltır,

* Çocuğun analitik becerisini geliştirir,

* Sözel zekasını geliştirir,

* Akademik başarısını olumlu etkiler,

* Problem çözme becerisini artırır,

* Zihinsel gelişimine katkıda bulunur.

Unutmayın,

Eve oyun getiren babalar, aileye huzur getirir, mutluluk getirir. En önemlisi aile fertleriyle kuvvetli bağ oluşturur.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları