Ev sahibi depozitoyu geri vermiyor ne yapmalıyım?

Ev sahibi depozitoyu geri vermiyor ne yapmalıyım?
Evde hasar olduğuna dair iddialarla depozitoyu iade etmeyi reddeden ev sahibi ile kiracılar arasında sorunlar yaşanıyor. Peki kiracı, ev sahibi depozitoyu geri vermezse ne yapmalı? İşte detaylar...

Bir ev veya iş yeri kiralarken kiralama aşaması ve sonrasıyla ilgili düşünülmesi gereken pek çok detay mevcuttur. Aradığınız konutu bulduktan sonra kiralayabilmek için bazı prosedürleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Kiralama sürecinde verilen depozito bedeli ise kiralama süreciyle ilgili önemli prosedürlerden biridir.

DEPOZİTO NEDİR?

Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatına denir. Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden verilir ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınır.

SÖZLEŞMEYE EKLENECEK DEPOZİTO MADDESİ NASIL OLMALIDIR?

ecknpn1xyaexfsx-cw7n.jpg

Evden taşınacağınız sırada kira depozitosunu geri almak konusunda sıkıntı yaşamamak istiyorsanız sözleşmeye depozito hakkında bir madde ekletmelisiniz. Ne kadar depozito ödeneceği bilgisini rakamla ve yazıyla mutlaka belirtmelisiniz. Detaylara açık bir şekilde yer vermeniz iki tarafın da memnun kalmasını sağlayacaktır.

Depozito maddesini hazırlarken iade şartlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Hangi durumlarda depozitodan kesinti olabileceğini ya da geri vermeme şartlarını açıkça belirtmelisiniz. Kira depozitosu maddesini ne kadar fazla detaylandırırsanız o kadar iyi olacaktır.

Örneğin ev eşyalı olarak kiraya veriliyorsa yine öyle alınacağı yoksa depozitondan kesinti yapılacağı bilgisine yer verebilirsiniz. Bu tarz detaylara yer vermeniz kiracının evi nasıl teslim edeceğini bilmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca mülk sahibi ve kiracı haklarını resmi olarak belirttiğinde aralarında anlaşmazlık olduğunda kolaylık sağlayacaktır. Bu sayede orta noktayı bulmak çok daha kolay hale gelecektir.

HANGİ DURUMLARDA KİRA DEPOZİTOSU GERİ ÖDENMEZ?

sozlesme-ev-sahibi-kiraci-emlakci-getty-1947952.jpg

Mülk sahibi evde onarılması gereken bir sorun olduğunu tespit ederse depozitodan kesinti yapmak isteyebilir. Bu durumda arıza bedeli hesaplanarak depozitodan düşülür. Depozitodan kesinti olmasın istiyorsanız arızayı kendiniz de giderebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey evi sözleşme şartlarına uygun olarak teslim etmektir. Arıza bedeli kesintisi yapılacaksa kiracı ev sahibinden fatura talep edebilir. Faturayla arıza bedelinin kanıtlanması iki taraf için de daha iyidir. Ev sahibi arıza bedelinin üzerinde bir değer talep ediyorsa itiraz hakkınız vardır.

Kiracı ve ev sahibinin kendi aralarında anlaştığı durumlarda da depozito bedeli ödenmeyebilir. Örneğin üç aylık depozito almış bir ev sahibi kiracı evden çıkmadan önceki üç aylık süreçte kira almayabilir. Bu durum sözleşme şartlarında yazmadığı için iki tarafın da birbirine güvenmesi gerekir. Ev sahibi kirayı almadığı halde kiracı depozitoyu geri isterse anlaşmazlık meydana gelebilir. Kiracının ödeme yapmadığına dair banka hesap delilleri sunularak bu anlaşmazlık giderilebilir. Ancak böyle durumlarla karşılaşmamak için sözleşme şartlarına göre hareket etmenizi tavsiye ederiz.

EV SAHİBİ DEPOZİTOYU GERİ VERMİYOR, NE YAPMALIYIM?

Depozito konusu mülk sahipleri ve kiracılar arasında sözleşme öncesinde netleştirilmesi gereken bir konudur. Tutulmak istenen evin depozito bedeli yüksekse, ödenecek bedelin son anda öğrenilmesi kiracıların zor durumda kalmasına neden olacaktır. Depozito bedelinde kiracılara kolaylık sağlanması evin tercih edilme oranını arttırır. Evin durumu iyiyse ve sağlam demirbaşlara sahipse depozito bedelini çok düşük tutmamanızı öneririz.

ekran-goruntusu-2023-09-15-101104.jpg

Evi teslim aldığınız şekilde bırakıyor olmanıza rağmen ev sahibi depozitoyu geri vermek istemeyebilir. Bu durumda ev sahibinize sözleşme şartlarını hatırlatmanız gerekir. Ancak yine de uzlaşma sağlayamıyorsanız depozito iade davası açabilirsiniz. Devlet tarafından size verilen bu hak depozitoyu geri almanıza yardımcı olacaktır.

Davayı kazanmak için yapmanız gereken evi aldığınız gibi teslim ettiğinizi kanıtlamaktır. Ev sahibinin depozitoyu ödememek için haklı bir sebebi varsa ve bunu kanıtlarsa depozitonun tamamını ya da bir kısmını geri alamayabilirsiniz. Davayı kazanmanız durumunda ev sahibi depozitoyu kesinlikle geri ödemek zorundadır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.