Ev almak isteyenler dikkat 'Konut fiyatları düşecek mi 'Uzman isim açıkladı'

Ev almak isteyenler dikkat  'Konut fiyatları düşecek mi 'Uzman isim açıkladı'
Konut fiyatlarındaki artışın yeni yılda nasıl seyredeceği merak konusu oldu. Uzmanlar, fahiş oranda artan fiyatların 2024’teki seyri hakkında bilgi verdi.

Düşük faiz politikasının son bulmasıyla konut alımları dört beş aydan beri düşük seviyelere çekildi. Geride bıraktığımız yılın son günlerinde konut kredisinin faiz oranlarının da tavan seviyesine ulaşmasıyla birlikte ev almak hayal olmuştu.

Geride bıraktığımız 2023 yılında yaşanan bu gelişmeler, konuT sahibi olma konusunda yaşanan sıkıntıları gözler önüne serdi. Peki, yeni dönemde ne olacak? Fiyatlar düşecek mi?

konut.jpg

KONUT KREDİSİ FAİZLERİNDE DEV ARTIŞ

Ev almak isteyenlere umut olan konut kredileri daha önce düşük faiz politikasına tabi olurken, son dönemlerde bu politikanın bırakılmasıyla artmaya başladı. 2023’ün son aylarında tavan seviyelerine ulaşan kredi faizleri sonucunda ev almak isteyen vatandaşın zorlandığı görüldü ve konut alımları epey düştü.

Konut kredisi faizleri, kamu bankalarında yıllık yüzde 58’lere yükseldi. Konut kredilerinin taksitleri, maddi durumları aşan seviyelerde yükseldi. 120 ay vadeli kredinin aylık tutarı 78 bin liraya kadar çıktı.

kont.jpg

2 milyon TL’lik konut kredisi, faiz toplamıyla birlikte vade sonunda 9 milyon 400 bin TL gibi bir rakama yükseldi. Böylece alım gücünün de etkisiyle konut almak isteyenler bundan kaçındı. Konut alımlarının 2023 yılının kasım ayında, 2022’nin aynı dönemine oranla yüzde 20 azaldığı dikkat çekti.

EV ALMAK İSTEYENLER İÇİN 2024 NASIL OLACAK?

Uzmanlar, konut fiyatlarının gerileyip gerilemeyeceğiyle ilgili detayları paylaştı.

Cumhuriyet’e konuşan Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, konut piyasası hakkındaki beklentileri hakkında detay verdi.

Büyükduman, 2024 yılı için konut fiyatlarında düşüş beklemediğini ifade etti. Bunun için iki nedene işaret eden Büyükduman, enflasyonun yüksek seyretmesi nedeniyle fiyat düşüşünün mantıklı olmadığının da altını çizdi. Fakat ilerleyen dönemde fiyatların enflasyonun altında kalma ihtimalinin olduğunu söyleyen uzman, yüksek faizlerin konut piyasasında herhangi bir çöküş yaşatmayacağını düşündüğünü söyledi.

evvg.jpg

‘Emlak balonu’ mevzusuna değinen Büyükduman, konut fiyatları enflasyonun gerisinde kalsa bile, düşen fiyatların bir ‘balon patlaması’ etkisi yaratmayacağını ifade etti. Böyle bir durumun oluşması için ABD’deki gibi yarı yarıya düşen fiyatlardan söz etmek gerektiğini söyleyen Büyükduman, Türkiye’de bu ifadenin abartılı olacağını vurguladı. “Öyle bir durum için konut piyasasının iktisadi temellerden kopmuş olması gerekir” diyen Büyükduman, ev almak isteyenler için tavsiye verdi.

SIFIR KONUTTA İSKONTO PAYI

Ev almak isteyenlere tavsiye veren Gayrimenkul Değerlendirme Uzmanı Ahmet Büyükduman, ikinci el yerine sıfır bir konut tercihinde bulunmanın daha iyi olacağını, sıfır evlerin iskonto payının daha fazla olacağını söyledi. Böylece ev almak isteyenler için fırsat oluşabileceğini vurguladı.

evvvv.jpg

Kredi faizlerinin artmasından ötürü peşin fiyata ev almak isteyenlerin iskonto fırsatından yararlanabileceğini ifade eden Büyükduman, “İnşaatı devam eden bir yapı sahibi, gelecekte eğer yüzde 60-70'e varan bir maliyet enflasyonu görüyor ancak konut fiyatlarında artışın yüzde 30-40 civarında olacağını öngörüyor ise mümkün olduğunca konutunu hızlı satmak için iskontolu elinden çıkaracaktır. Böylelikle gelecekteki maliyetlere karşı kendisini korumaya çalışacaktır” ifadeleriyle durumu özetledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.