Ev alacaklar aman dikkat 'Konutta ibre tersine döndü

Ev alacaklar aman dikkat 'Konutta ibre tersine döndü
Yüksek faiz oranları gün geçtikçe konut sahibi olmayı zorlaştırmaya devam ediyor.

Yüksek faiz oranları ve taksit ödemeleri, ev sahibi olmayı hayal haline getirdi. Konutta kredili satışlarda rekor düşüş yaşandı. Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından en düşük konut kredisini hangi bankanın sunduğu merak ediliyor.

ekran-goruntusu-2023-11-09-083502.pngKonut krizi devam ediyor. Kiralar ve satış fiyatları yükselirken, bankalardan gelen bir haber vatandaşları daha da üzecek gibi duruyor. Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'ye çıkarmasının ardından konut kredisi faizleri de revize edildi.

Kredili satışlarda %56'yı aşan bir düşüş yaşandı. En düşük faiz oranında taksit ödemeleri ise neredeyse 2 asgari ücret seviyesine ulaştı.

İşte en düşük kredi oranı ve 1 milyon TL'nin geri ödemesi...

ekran-goruntusu-2023-11-09-083424.pngTürkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, 2024 yılının ilk iki ayında konut satışı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azalarak 174 bin 210 olarak gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre, Ocak-Şubat 2024 döneminde banka kredisiyle satın alınan konut sayısı toplamda 14 bin 742 oldu. Toplam satışların sadece yaklaşık %8,5'i kredi kullanılarak gerçekleştirildi.

2023'ün aynı dönemine göre kredili satışlarda %56,10'luk bir düşüş yaşandı. Yükselen faiz oranları, konut kredisi talebini azalttı.

1x-1.jpgKonut kredisi faiz oranlarında en uygun seçenek, Akbank'ın "İlk Evim" kampanyası olarak öne çıkıyor. Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'ye çekmesine rağmen, bu pakette henüz bir güncelleme yapılmadı.

1 MİLYON TL'NİN GERİ ÖDEMESİ

Bu kredi paketindeki faiz oranı %2,94 olarak belirlenmiş durumda. Bu oranla 10 yıllık vadeli 1 milyon TL kredi için aylık taksit tutarı 30 bin 337 TL'ye ulaşıyor.

120 ayda geri ödenecek toplam miktar ise 3 milyon 645 bin TL. Aylık taksitler neredeyse iki asgari ücret düzeyinde.

kredi-faizleri-nasil-belirlenir-h7mk.jpg60 ay vadeye sahip kredilerde ise en düşük oran yine %2,94 olarak karşımıza çıkıyor. 500 bin TL kredi için aylık taksitler 20 bin 044 TL olarak belirlenmiş. Toplam geri ödeme miktarı ise 1 milyon 205 bin TL'yi buluyor.

10 yıllık kredilerde faiz yükü, ana para hariç %264 iken, 5 yıllık kredilerde %141 olarak hesaplanıyor.

Sektör temsilcileri bu konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yapıyor:

"Son dönemlerde konut yatırımı, reel olarak da kaybettirmeye başladı ve bu sektörü olumsuz etkiliyor.

"Şu anda satışlar, Kredi Kayıt Bürosu'nden dönenlerin, yükselen altın ve dövizi satanların alımları, şirket bünyesinde sunulan senetli ödeme seçenekleri ve faizsiz finansman kuruluşlarının sağladığı imkanlarla gerçekleşiyor. Genellikle, oturmak için ev alımı tercih ediliyor."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.