Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

"Enerjini Güneşten Al"

Sevgili okuyucularım, Türkiye'nin gündemi malum koronavirüs. Bu konuda yetkililer gerekli açıklamaları yapıyor. Çok şükür ki ülkemizde vaka sayısı yok denecek kadar az -iki vaka-. Alınan tedbirler de üst düzeyde. Tavsiyelerin başında hijyen gelmekte. Kalabalık yerlerden uzak durmakta veya uzun süre bulunmamakta fayda olduğu ileri sürülüyor.

Koronavirüs hakkında kısa da olsa bir bilgi verdikten sonra size başka bir bilgi vermek istiyorum.

Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin(EGD) düzenlemiş olduğu "Enerjini Güneşten Al" paneli...

***

Ekonomi Gazetecileri Derneği Solar İstanbul Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı kapsamında İstanbul Kongre Merkezi'nde 'Enerjini Güneşten Al' adı altında bir panel düzenledi. Bu panelde güneşe yatırımın önemi anlatıldı. Panelden satır başlarını aktarmak istiyorum...

GENSED Başkanı Halil Demirdağ yaptığı konuşmada çok önemli bir konuya değinerek, "Güneşe yatırım çevreye iyilik, cari açığa iyilik. Bu yüzden çok önemsemeliyiz" dedi.

Panele konuşmacı olarak katılan EGD üyesi Ekonomist Dergisi Haber Müdürü Talip Yılmaz ile Sabah Gazetesi Ekonomi Editörü Barış Ergin de konuşmalarında çok önemli noktaların altını çizdiler.

Toplantıda GENSED Başkanı Halil Demirdağ Türkiye'de güneş konusunda son dönemde büyük adımlar atıldığını belirterek, "Güneşe yatırım Türkiye'nin iyiliğine bir adım. Hatta iki adım. Bir iyilik yatırımı. Çevreye iyilik. Cari açığa iyilik. Yani güneşe yatırım yapan iki önemli iyilik adımı atıyor. Bu yüzden çok önemsemeliyiz" dedi.

Türk şirketlerinin bugün Ukrayna'da güneş enerjisi santrali kurduğunu vurgulayan Demirdağ, "Bulgaristan'da da güneş enerjisi santrali kurabiliyor. Demek ki Türkiye bu konuda avantajlı. Yani ürününü satabiliyor. Bu şekilde Türkiye'de bir sinerji oluşuyor. İhracatın yüzde 50'sinden fazlasını AB ülkelerine ihraç eden Türkiye'yi de yakından ilgilendiren bir karar. Türkiye'nin mevcut pazarlarını korumak için yeşil enerjiyle üretim konusunda adım atması gerekiyor" dedi,

Güneş enerjisi alanında üretim yapan tesislerin kapasitesinin ise oldukça yüksek olduğunu dikkat çeken Halil Demirdağ; güneş, rüzgâr, jeotermal gibi yerli ve maliyetsiz kaynaklardan mutlaka yararlanmak gerektiğine vurgu yaptı.

Shura adına konuşan Hasan Aksoy da güneş enerjisi alanında depolama konusunun önemine dikkat çekti ve yeni dönemde bu konunun çok öne çıkacağını vurguladı.

Toplantıda konuşan Talip Yılmaz güneşe yatırımın finansmanı konusunda bilgi verirken, Barış Ergin güneş yatırımlarının bugünü ve geleceği hakkında önemli noktaların üzerinde durdu.

Evet sevgili okuyucularım, yenilenebilir enerji deyince akla ilk gelen güneş enerjisi. Ülkemiz bu açıdan büyük bir potansiyele sahip. Bunu çok iyi değerlendirmeliyiz.

***

Güneş enerjisi konusunda Wikipedi'den aldığım aydınlatıcı kısa bir bilgiyi de paylaşmak istiyorum

"Güneş enerjisi, kaynağı Güneş olan ısı ve parlak ışıktır. Güneş'in çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışınım enerjisidir. Güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi füzyon sürecinden kaynaklanır. Dünya atmosferinin dışında Güneş ışınımının şiddeti, aşağı yukarı sabit ve 1370 W/m2 (Watt/metrekare) değerindedir; ancak yeryüzünde 0-1100 W/m2 değerleri arasında değişim gösterir. Bu enerjinin Dünya'ya gelen küçük bir bölümü dahi,insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır. Güneş enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar özellikle 1970'lerden sonra hız kazanmış, Güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiş, Güneş enerjisi çevresel olarak temiz bir birincil enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir."

Bol güneşli günler dileğiyle. Güneşli günler ne kadar çabuk gelirse, koronavirüsten de o kadar çabuk kurtulacağız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları