En düşük emekli maaşı 15 bin TL olacak 'Erdoğan bütçeye yük olur demişti

En düşük emekli maaşı 15 bin TL olacak 'Erdoğan bütçeye yük olur demişti
Uzman isim bütçe hesaplamasına göre emekliye 5 bin TL zam yapılabileceğini açıkladı.

Emeklilerin cephesinde sular durulmuyor. En düşük emekli maaşının 10 bin TL olmasının ardından gözler emekli ikramiyesine çevrilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2 bin TL olan bayram ikramiyelerine yüzde 50 zam yaptıklarını açıklayarak 3 bin TL’ye yükselttiklerini duyurdu.

İkramiyeden de umduğunu bulamayan emekliler zam taleplerini sürdürüyor ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ek bir zammın bütçeye yük olacağını belirtti.

Yüksek enflasyona rağmen 'bütçede yaratacağı yük' sebep gösterilerek yeterli iyileştirme yapılmayan emekli aylıklarıyla ilgili geçtiğimiz günlerde Cumhur İttifakı ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli emeklilerin haklı olduğunu ve cömertçe zam yapılacağını sinyalini vermişti.

emekli-maasi-ws3o-cover.jpg

EN DÜŞÜK MAAŞ 15 BİN TL OLABİLİR

Bu gelişmelerin ardından Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya hesabından emeklilere zam yapılmasının bütçeye yük olup olmayacağını değerlendirdi.

Konuya ilişkin tablo yayınlayan Prof. Dr. Aziz Çelik bütçe büyüklükleri içinde bile en düşük emekli aylığının 15 bin TL'ye tamamlanması ve aylıklarda 5 bin TL artışın mümkün olduğunu ifade etti.

63997370d265a21d14006f1e.webp

X hesabından yaptığı paylaşımda zammın mümkün olduğunu altı maddede paylaşan Aziz Çelik, bütçeden Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) aktarılan kaynakların bütçeye oranının 2008'den bu yana uzun yıllar yüzde 15-20 aralığında seyrettiğini belirtti.

BÜTÇEDE KAYNAK VAR

Çelik, 2024 bütçesiyle bu sayıyı yüzde 10'a çekmeye çalıştıklarını aktarırken, 2024'te bütçeden SGK'ye transfer için ayrılan kaynağın 1,2 trilyon TL olduğunu açıkladı.

kapak-114639.jpg

16 milyon emekliye ve hak sahibine 5 bin TL artış yapmanın yıllık maliyeti yaklaşık 900 milyar lira olduğunu ifade eden Çelik, bütçeden SGK'ye aktarılan kaynak yüzde 17 olursa emeklilere 5 bin lira zam yapılabileceğini açıkladı.

2008 sonrasında çok daha yüksek oranlarda kaynak aktarmanın mümkün olduğunu ifade eden Çelik, “Şimdi neden yüzde 10'a düşürüyorsunuz? Kaynak var. Geçmiş yıllarda bütçeden SGK'ye aktarılan oran korunursa kaynağın lafı olmaz." diyerek zammın önünde engel olmadığını söyledi.

ghk1awxw8aati6j.jpg

sfsdfsdf.jpg

prof-dr-aziz-celik-resmi-sendikalasma-verileri-gercegi-yansitmiyor-1043354-1.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.