Emeklilik yaşınız değişti hemen kontrol edin

Emeklilik yaşınız değişti hemen kontrol edin
Tarih kriterleri de belirlenerek emeklilik hakkı daha erken bir yaşta elde edilebilecek. Bu önemli adım sayesinde, özellikle daha az prim günü yükümlülüğü olan kişiler için daha erken emeklilik imkanı doğacak.

Emeklilik sisteminde önemli bir değişiklik için geri sayım başladı. Milyonları ilgilendiren bu düzenleme ile Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) primleri arasındaki fark kapatılarak emeklilik hakkına ulaşmak isteyenlere daha erken bir çözüm yolu sunulacak.

1 milyondan fazla kişiyi etkileyen bu düzenleme emeklilik hayali kuran vatandaşların yüzünü güldürecek nitelikte. Gelen bilgilere göre, özellikle prim günü yükümlülüğü daha az olan kişilerin daha erken emekli olabilmesi için önemli bir adım atılıyor. Şu an için 9 bin gün olarak belirlenen prim ödeme şartı yeni düzenlemeyle 7.200 güne indirilecek.

5 YIL DAHA ERKEN EMEKLİ OLUNACAK

Bu değişiklik özellikle küçük esnaf ve Bağ-Kur'lu vatandaşlar için önemli bir müjde niteliği taşıyor. Bu düzenleme sayesinde 1 milyonun üzerindeki kişi, 5 yıl daha erken emekli olabilecek.

Bağ-Kur'lu vatandaşlar daha az prim ödeyerek emeklilik hakkını elde edebilecek ve emekli olma sürelerini kısaltabilecek.

Meclis'e gelecek yeni torba yasa ile Bağ-Kur'luların prim şartı 9 bin günden 7200 güne inecek. Böylece 1800 gün kazanan Bağ-Kur'lular 5 yıl daha az prim ödeyebilecek. Bu düzenleme kapsamına göre EYT'lileri de ilgilendirecek.

Yapılacak düzenlemeyle esnafların emekliliği için gerekli prim gün sayısı SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Esnaflar bu sayede 9 bin gün yerine 7 bin 200 günle emekli olabilecek.

SGK'lı çalışanlar Bağ-Kur'lu çalışan arasında 1800 gün yani 5 yıllık süre farkı kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenecek. Prim düzenlemesiyle erken emeklilik imkanının yanı sıra yüzde 20 daha yüksek emekli aylığı almak mümkün hale gelecek.

GİRİŞ TARİHİNE GÖRE DEĞİŞECEK

2008'de gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi. Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) süreyleydi.

Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor. SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor.

BAĞ-KUR'da mevcut durumda emeklilik prim gün sayıları şu şekilde:

Normal emeklilik: Kadın 20 tam yıl (7200 gün), erkek 25 tam yıl (9000 gün) prim.

Kısmi emeklilik: Kadın 50, erkek 55 yaş ve 15 tam yıl (5400 gün) prim.

Türkiye'de Bağ-Kur'a bağlı küçük esnaf 9 bin iş günü prim ödeyerek emekli olabiliyordu. Yapılacak düzenlemenin ardından SGK'lılar gibi 7 bin 200 prim gün ödemesi yapacak.

Kaynak: Takvim

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.