Emeklilere çifte maaş formülü; İşte tüm detayları

Emeklilere çifte maaş formülü; İşte tüm detayları
Emeklilere çifte maaş alabilmeleri için yeni bir emeklilik sisteminin hazırlığında olduğu açıklandı.

Orta Vadeli Program kapsamında, yeni bir emeklilik sisteminin gündem olduğu bildirildi.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile emeklilere ek bir gelir yaratılmasının hedeflendiği açıklandı. Otomatik katılım sisteminin olacağı yeni sistemde işveren de katkı sağlayacak ve ikinci basamak emeklilik sistemi ortaya çıkacak. İşverenin mevcut yükünü etkilemeyecek olan bu sistemde az maaş alan çalışanlardan az, çok maaş alan çalışanlardan ise çok kesinti yapılacak. Çalışanlar sistemden emeklilikleri geldiğinde kademli olarak çıkma hakkı da elde edecekler.

0-2-hwlp.jpg

FON SEÇİMLERİNİ KENDİLERİ YAPACAK

TES ile beraber hem işveren hem de çalışanın katılacağı bir yapı kurulurken bunu devlet de destekleyecek. Bu sistemin 2024 yılında devreye girmesi beklenirken devlet çalışanların bireysel hesaplarına katkılar da sunacak. Bu sunulan katkılar emeklilik yatırım fonlarında yatırıma da yönlendirilecek. Çalışanlar fon seçimini ise kendileri yapacaklar.

8-akao.jpg

BU PARAYI NE ZAMAN ALACAKLAR?

Yeni sistemde çalışan bir iş yerinde bir yılı doldurmadan istifa ederse yalnızca çalışan katkısı bireysel fon hesabında kalacak. Bir yıldan fazla süreli çalışanlar istifa yoluyla işlerinden ayrılmaları halinde bireysel fon hesabına ödenen primler hesapta kalmaya ve bu hesapta nemalanmaya devam edecek. Çalışanlar emeklilik yaşları geldiğinde bu paraları alabilecekler. Ayrıca kısmi olarak da hesapta bulunan paraların çekilmesine imkan sağlanacak.

ekran-goruntusu-2023-09-10-083500.jpg

60 YAŞ SINIRI UYGULANACAK

TES’te bir çalışan emeklilik yaşı geldiğinde SGK’dan alacağı emekli maaşının yanında bir ikinci emekli maaşını da bu sistemde alacak. Vatandaş tercih ederse parayı maaş olarak değil de toplu olarak da çekebilecek. Bu paranın alınabilmesi için 60 yaş sınırı uygulanacak.

emekli-maas-farki-shu-2.jpg

KIDEM TAZMİNATI HEMEN ALINAMAYACAK

TES devreye girdiğinde geçmişe dönük kıdem tazminatı hakkı saklı kalacak ama sonrasında kıdem tazminatı bu sisteme yönlendirilecek. Böylece çalışanlar işverenlerinden kıdem tazminatı talep edemeyecekler ve bu para belirlenen fonda kalacak. 60 yaşına gelmeden de bu para alınamayacak. İşten çıkarılan bir çalışan kıdem tazminatı ödemesi alma imkanına sahip olmayacak. Bu ödemeyi 60 yaşına geldiğinde ikinci bir emekli maaşı veya toplu ödeme şeklinde alabilecek.

Kaynak; Uşak Gündem

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.