Elinde altını olanlar dikkat 'Tüm gözler bu tarihe çevrildi

Elinde altını olanlar dikkat 'Tüm gözler bu tarihe çevrildi
19-20 Mart tarihlerinde gerçekleşecek olan Fed toplantısı, 2024 yılının altın piyasası için kritik bir dönemeç olacak.

UBS'nin öngörüsüne göre, Fed'in geri kalanı için beklenen faiz indirimleri, altın fiyatlarında tarihi bir yükselişe işaret ediyor.

jmbydy-x.jpg2024'te altın fiyatlarını etkileyebilecek faktörler arasında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikaları öne çıkıyor. Son aylarda faiz artışına gitmeyen Fed'in, mevcut enflasyon verileri karşısında faizleri uzun bir süre %5.25 ila %5.50 aralığında sabit tutması bekleniyor.

Ancak UBS'nin açıklaması, piyasalarda dengeleri değiştirebilecek potansiyele sahip. UBS'ye göre, Fed bu yıl faiz oranlarını 275 baz puan indirebilir ki bu, küresel piyasalardaki faiz indirim beklentilerinin yaklaşık dört katı üzerinde bir rakam.

ekran-goruntusu-2024-02-26-093914.pngABD ekonomisinin durumu da altın fiyatlarını etkileyen bir diğer önemli faktör. Stratejistler, ABD ekonomisinin ikinci çeyreğe kadar resesyona gireceği beklentisiyle, Fed'in faiz indirimlerine yönelebileceğini tahmin ediliyor.

Enflasyon verileri de altın piyasasını etkileyen önemli bir unsur. Özellikle UBS raporunun yayımlanmasından kısa bir süre sonra, ABD enflasyon verilerinde iyimser sonuçlar alınması, yatırımcıları altına yönlendirdi ve kısa süreli bir talep artışına neden oldu.

ekran-goruntusu-2024-02-26-093827.pngUzmanlar, UBS'nin tahminlerinin doğru çıkması halinde 2024 yılında altın fiyatlarında büyük bir artış öngörüyorlar. Yaz aylarında altın fiyatlarında tarihi bir yükselişin başlaması bekleniyor.

UBS Yatırım Bankası stratejistlerine göre, "Bu dönemin neden bu kadar farklı olduğunu anlamıyoruz. Enflasyon hızla normalleşiyor ve Mart ayında Fed, çok yüksek reel faizlere bakıyor olacak." şeklinde bir açıklama yaptılar.

ekran-goruntusu-2024-02-18-095603.pngSonuç olarak, Fed'in Mart ayındaki toplantısı ve sonrasındaki faiz indirimleri, 2024 yılı için altın piyasası için oldukça belirleyici olacak.

Eğer UBS'nin tahminleri doğruysa, altın yatırımcıları için oldukça karlı bir yıl olabileceğinin altı çizildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.