Dev peynir ve yoğurt firması iflas etti 'Türkiye'nin ilk peynir fabrikasıydı'

Dev peynir ve yoğurt firması iflas etti 'Türkiye'nin ilk peynir fabrikasıydı'
25 ülkeye ihraç yapan Türkiye’nin ilk peynir fabrikası iflasıyla Türkiye gündemini sallamıştı.

Artan dolar kuru nedeniyle şirketler teker teker iflas etmeye devam ediyor. Son aylar içerisinde konkordato ilan eden firma sayısında rekor artış var. Türkiye’nin ilk beyaz peynirini üreten fabrikanın nasıl iflas ettiği ortaya çıktı.

Türkiye'nin önde gelen süt ve süt ürünleri üreticilerinden biri olan Yörsan'ın dev fabrikası, farklı sebeplerle iflas etti.

f4f0f4f2694dc975b8836dafe25faa7968fe6e53.jpeg

1964 yılında temeli atılan firma, uzun yıllar sektörün öncüsü olarak varlığını sürdürmüştü. Bir zamanlar Türkiye'nin en büyük 500 şirketi arasında yer alan Yörsan, 1984 yılında Balıkesir Susurluk'ta Türkiye'nin ilk peynir fabrikasını kurarak 170 bin metrekarelik bir tesisle faaliyete geçmişti. 2013 yılında Yörsan, ülkedeki peynir üretiminin neredeyse yüzde 20'sini gerçekleştiriyor ve aynı zamanda ABD, Japonya, Almanya, Singapur ve Orta Doğu gibi yaklaşık 25 ülkeye büyük çapta ihracat yapıyordu. Ancak, 2014'te Yörsan'ın ikinci fabrikası yine Susurluk'ta kurulduğu sırada yaşanan değişim, şirketin kaderini etkileyen dönemeçlerden biri oldu.

yorsan-peynir.jpg

yorsan-peynir.jpg

2014 yılında Yörsan, şirketi Dubaili özel yatırım fonu The Abraaj Group'a sattı. Ancak, bu satışın ardından şirketin karşılaştığı sıkıntılar baş gösterdi. Abraaj Capital'in, 2018'in başlarında şirketi etkili bir şekilde yönetemediği ve finansal sıkıntılarla karşı karşıya kaldığı konuşulmaya başlandı.

2018 yılında Abraaj Capital, iflas korumasına başvurarak, 6 milyar dolarlık varlıklarını satışa çıkarmış ve ardından tasfiye sürecine girmişti. Bu süreçte Yörsan'ın da iflasa sürüklenmesi bekleniyordu. Ancak, mahkeme heyeti tarafından sunulan dilekçe üzerine iflas erteleme kararı alındı. Bu gelişme, Yörsan'ın geleceği ve sektöre olan etkisi konusunda kamuoyunda merak uyandırdı.

1557645400-1670062548.jpg

Bu dönemde Yörsan fabrikasının işçileri, yönetim tarafından kendilerine hiçbir açıklama yapılmadığını söyleyerek iflasın kabul edilmesi durumunda tazminatlarını alamama ve işsiz kalma endişelerini de dile getiriyorlardı. 10 Temmuz 2020'de de Yörsan'ın iflas talebi Susurluk Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kabul edildi. Şirket, 2020/1 sayılı İflas Kararı ile Susurluk İcra İflas Dairesi tarafından 17 Ocak 2022 tarihinde satışa çıkarıldı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.