Deprem uzmanından tüyleri diken diken eden açıklama ' 7'lik deprem oluşturabilecek potansiyele sahip

Deprem uzmanından tüyleri diken diken eden açıklama ' 7'lik deprem oluşturabilecek potansiyele sahip
Prof. Dr. Tuncay Taymaz kırılmayan faylara dikkat çekerek 7 büyüklüğünde ki depremi işaret etti.

Elazığ ile Bingöl arasındaki kırılmayan fay hakkında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Tuncay Taymaz'ın yaptığı açıklamaya göre, bu bölgede ciddi bir deprem potansiyeli bulunuyor.

elazig-ile-bingol-arasindaki-kirilmayan-fay-7lik-deprem-olusturabilecek-potansiyele-sahip-9804-dhaphoto1.jpgProf. Dr. Taymaz'a göre, Kahramanmaraş depreminin etkileriyle başlayıp Doğanyol-Sivrice hattından Karlıova'ya kadar uzanan kesimde, özellikle Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki alanlar ve Karlıova'ya kadar olan bölümde fay hattı henüz kırılmamış durumda bulunuyor. Bu bölgelerde 6.5 ila 7 büyüklüğünde potansiyel depremler meydana gelebilir.

elazig-ile-bingol-arasindaki-kirilmayan-fay-7lik-deprem-olusturabilecek-potansiyele-sahip-9804-dhaphoto2.jpgProf. Dr. Taymaz'ın önderliğindeki İTÜ Maden Fakültesi Sismoloji ve Jeofizik Bölümü'nden akademisyenler, Kahramanmaraş depremlerinin yıl dönümü öncesinde fay hatlarıyla ilgili akademik çalışmalar gerçekleştirdi.

Bu çalışmalar uluslararası dergilerde yayımlanarak, Kahramanmaraş depremlerinin fay hattının durumu ve Türkiye'deki diğer faylara etkisi hakkında bilgi sunuldu.

elazig-ile-bingol-arasindaki-kirilmayan-fay-7lik-deprem-olusturabilecek-potansiyele-sahip-9804-dhaphoto3.jpgProf. Dr. Taymaz'ın açıklamalarına göre, bölgedeki artçı depremler hala devam etmekte olup, önümüzdeki 1-2 yıl içinde bu bölgede 5.5 büyüklüğünden daha büyük depremler bekleniyor.

Fay hatlarıyla ilgili yaptığı incelemelerde Prof. Dr. Taymaz, Kahramanmaraş depreminin etkilediği alanın Doğanyol-Sivrice hattından Karlıova'ya kadar uzandığını ve bu bölgede 6.5 ila 7 büyüklüğünde potansiyel depremlerin meydana gelebileceğini belirtildi.

elazig-ile-bingol-arasindaki-kirilmayan-fay-7lik-deprem-olusturabilecek-potansiyele-sahip-9804-dhaphoto4.jpgAyrıca, Karlıova'dan Yedisu'ya kadar olan bölgede de kırılmayan kesimlerin bulunduğunu ve bu kesimlerde deprem potansiyelinin olduğunu ifade etti.

elazig-ile-bingol-arasindaki-kirilmayan-fay-7lik-deprem-olusturabilecek-potansiyele-sahip-9804-dhaphoto6.jpgProf. Dr. Taymaz'a göre, bölgedeki fay hatlarının tamamının birleştirilmesiyle, bu bölgelerde 7 büyüklüğünde depremlerin oluşabileceği öngörülmektedir. Ayrıca, Doğu Anadolu Fayı'nın devamında bulunan fay hattının da kırılmadığı ve Lübnan, Filistin ve İsrail gibi bölgelerde büyük depremlere neden olabileceği belirtildi.

elazig-ile-bingol-arasindaki-kirilmayan-fay-7lik-deprem-olusturabilecek-potansiyele-sahip-9804-dhaphoto7.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.