Danıştay’dan, İstanbul Sözleşmesi başvurusuna ret

Danıştay’dan, İstanbul Sözleşmesi başvurusuna ret
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinin reddine ilişkin Danıştay kararı hakkındaki temyiz başvurusu oyçokluğuyla reddedildi.

Kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’, 20 Mart 2021’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla feshedilmişti.

Kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanan, İstanbul Sözleşmesi''nden geri çekilinmesi kararı sonrası, bu kadarın reddine ilişkin Türk Tabipleri Birliği konuyu Danıştay''a taşımıştı. Danıştay''ın bu kararı uygun bulması sonrası ise TTB''nin hak arayış çabası sürmüş ve konuyu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu''na taşımıştı.

Bunun üzerine TTB, 30 Ağustos 2022’de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, TTB’nin başvurusunu oyçokluğuyla reddetti ve Danıştay 10. Dairesi’nin kararını onadı.

Kurulun karara karşı sunulan karşı oy gerekçesinde ise; dava konusu Cumhurbaşkanlığı kararının Anayasa’ya aykırı olduğu, bu nedenle Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması gerektiği belirtildi. Kadına yönelik şiddetin sürdüğü, iç hukuktaki 6284 sayılı yasanın ise kadınları gerçek anlamda korumada tek başına yeterli olmadığı vurgulanan karşı oy gerekçesinde; İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının sebep, konu ve amaç öğeleri yönünden de hukuka aykırı olduğunun altı çizildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.