Aslı ERDOĞAN / KAMU SON HABER
LİMON BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Yazın serinlemek için limonatada, kışın gripten kaçmak için ıhlamurla birlikte tükettiğimiz limonun C vitamini deposu olmasının dışında vücut için birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Gripten korunmak için ya da vücut direncimizi artırmak için tükettiğimiz bu meyve kalp sağlığı, kilo kontrolü ve daha birçok konuda yardımcıdır.
KALP KRİZİ RİSKİNİ DÜŞÜRÜR
Bir adedinde 31 mg C vitamini bulunur. Bu, günlük olarak alınması gereken C vitamininin yüzde 51’idir.Yapılan araştırmalara göre, C vitamini sayesinde dokulara esneklik sağlayan kolajen üretimini uyararak damar sertleşmesinin önüne geçer. İçerdiği antioksidanlar sayesinde damarlarda biriken, tıkanıklığa yol açan serbest radikalleri uzaklaştırarak kalp krizi ve felç riskini azaltır. Kalbin korunmasında rolü olan bir diğer madde ise liflerdir. Limon, lif açısından da oldukça zengindir. Bu içerikleri sayesinde kalbi korumada destekçi olurken kandaki kolesterol seviyesinin dengelenmesine de yardımcı olur.
LİMONUN SUYUNU DEĞİL, KENDİSİNİ TÜKETİN
Sıklıkla kilo verme üzerindeki etkisinden bahsedilen limonun bunu nasıl sağladığı ile ilgili birçok farklı görüş var. Ancak bunlardan en yaygın olanı limonun içinde çözünen pektin lifinin midede genişleyerek daha uzun süre tokluk hissi vermesidir. Birçok kişi limonun kendisini yemek yerine suyunu tüketmeyi tercih eder. Fakat limon suyunda pektin bulunmadığı için sadece suyunu tüketmek tokluk hissini sağlamaz. Limonu tüketmek kilo vermek üzerinde etkili olsa da aşırı tüketiminden kaçınmakta fayda var. Yeterli miktarda C vitamininden zengin limon tüketimi ile vücut kitle endeksi arasında bir bağlantı olduğunu, yeterli miktarda limon tüketenlerde daha düşük vücut kitle endeksi olduğu görülmüştür. Ancak C vitamini içeren limonu tüketmek tek başına zayıflatıcı ve yağ yakıcı etkisi olan bir şey değildir.
SİNDİRİME YARDIMCI OLUR
Limon, sindirim sistemindeki toksinleri gevşeterek sağlıklı sindirimi teşvik eder ve mide ekşimesi, gaz ve şişkinlik gibi semptomların hafiflemesine yardımcı olur.
LİMONUN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
Salatalarda tercih edilir;
Limon suyunu salatalarda sirke yerine kullanabilirsiniz. Salataların tadını artırmak için yarım ölçü limon suyu ile sirke ve 1 ölçü zeytinyağını karıştırıp sos hazırlayın.
Marine için limon dilimleri;
Limon dilimlerini ve suyunu, et ve çeşitli balıkları marine etmek için kullanabilirsiniz. Defne yaprağı, sarımsak ve baharat gibi malzemeler ilave ederek marinatı zenginleştirin.
Yemeklere lezzet katmak için;
Makarna, pilav ve zeytinyağlı yemeklerin lezzetini artırmak için limon kabuğunu rendeleyip kullanabilirsiniz.
Dondurma ve kokteyl karışımları;
Dondurma, kokteyl, tatlı ve sorbeleri hazırlamak için limon suyu ve kabuğundan yararlanabilirsiniz.
Meyve ve sebzelerin kararmasını önlemek için;
Kereviz, yerelması, enginar, elma, mantar, armut, ayva ve muzu soyup kararmaması için limonlu suda bekletin.
Limon suyu ve kabuğunu çorba, et ve sebze yemekleri ile tatlılara kadar pek çok değişik yemeğin hazırlanmasında kullanabilirsiniz.