Çin'den Wagner kriziyle ilgili açıklama

Çin'den Wagner kriziyle ilgili açıklama
Çin Dışişleri Bakanlığı, Rusya'da paralı asker grubu Wagner'in isyanına ilişkin 'Rusya'nın iç işidir' açıklamasında bulundu. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı bugün Pekin'i ziyaret etmişti.

Çin yönetimi, Rusya'da Yevgeniy Prigojin'in kurucusu olduğu paralı asker grubu Wagner'in yönetime isyanıyla ortaya çıkan krize ilişkin açıklama yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Bu Rusya'nın iç işidir. Çin, Rusya'nın dostane bir komşusu ve yeni dönemde kapsamlı stratejik koordinasyon ortağı olarak ulusal istikrarını sürdürmesini, kalkınma ve refaha ulaşmasını destekliyor" denildi.

Açıklama, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko'nun plansız bir ziyaretle Çin'e gelerek yürüttüğü temasların ardından geldi.

Rudenko, Dışişleri Bakanı Çin Gang ve Bakan Yardımcısı Ma Caoşu ile görüşmüştü.

Rus diplomatın Çin Gang ile görüşmesinde "ortak kaygı konusu olan uluslararası ve bölgesel meselelerin tartışıldığı" belirtilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Çin tarafı, 24 Haziran olaylarıyla bağlantılı olarak Rusya Federasyonu'nun ülkedeki durumu istikrara kavuşturma çabalarına desteğini ifade etti ve Rusya'nın birliği ve refahını güçlendirmeye yönelik ilgisini yeniden teyit etti" denilmişti.

Rudenko ile Ma'nın başkanlık ettiği heyetler arası görüşmede ise tarafların, "iki ülke liderlerinin vardığı mutabakat doğrultusunda zorlu ve karmaşık bir durum arz eden uluslararası ortamda zamanında iletişim kurarak ortak çıkarlarını korumalarının önem taşıdığının" altını çizilmişti.

Taraflar, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) bölgesel barış ve istikrarı sağlamadaki rolüne işaret ederek, "örgütün sağlıklı ve sürdürülebilir gelişimi için dayanışmayı ve işbirliğini güçlendireceklerini" bildirmişti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.