Çin'de amonyak ile çalışan otomobil tanıtıldı

Çin'de amonyak ile çalışan otomobil tanıtıldı
Çinli otomobil şirketi GAC, elektrik ve hidrojene yeni bir alternatif olan amonyak ile çalışan yeni otomobil motorunu tanıttı.

shiftdelete.net'in aktardığına göre, Çinli otomobil şirketi GAC, elektrik ve hidrojen yakıtına alternatif olarak amonyak ile çalışabilen yeni bir otomobil motoru geliştirdi. 2 litre hacmindeki bu motor, 120 kW güç üretiyor. Bu da kabaca 160 beygir gücüne denk geliyor.

ekran-goruntusu-2023-06-26-222400.png

Şirket tarafından yapılan açıklamada, dünyanın amonyakla çalışan ilk otomobil motorunu geliştirdikleri ve ulaşım endüstrisinde karbon emisyonlarını azaltan pille çalışan elektrikli araçlar ve hidrojen yakıt hücreleri gibi yeni enerji çözümlerine katkıda bulundukları söylendi.

GAC’ın araştırma ve geliştirme merkezinden Qi Hongzhong, gazetecilere verdiği demeçte şunları söyledi:

“Amonyakın hızlı bir şekilde yakılmasının zor olduğu sıkıntısını aştık ve yakıtı binek araç endüstrisinde kullanmaya başladık. Toplum ve ticari kullanımlar için değeri tahmin etmeye değer.”

Amonyak ile çalışan bu motor, şirketin Japon ortağı Toyota tarafından tanıtılan alternatif bir yakıt sistemi olan hibrit hidrojen platformuyla çalışan Trumpchi minivanı ve büyük bir insansız hava aracına benzeyen Gove adlı uçan bir arabayı da gösteren yıllık teknoloji vitrininin bir parçası olarak tanıtıldı.

in.png

Bu yeni yakıt türü, karbon içermediği için bir süredir bilim insanları tarafından araştırılıyordu. Ancak düşük tutuşabilirliği ve yüksek nitrojen oksit emisyonları nedeniyle seri üretim otomobillerde kullanılamıyordu.

Fakat GAC, sıvı amonyağı daha verimli ve güvenli bir şekilde yakabilen bu 2.0 litrelik motoru sayesinde içten yanmalı otomobillerden yüzde 90 daha az karbon emisyonuna sahip amonyakla çalışan araçların da olabileceğini net bir şekilde ortaya koydu.

Çin devletine ait olan GAC’ın elektrikli otomobil markası Aion, General Motors’un SAIC Motor ve Wuling Motors Holdings ile ortak girişimini devraldıktan sonra BYD ve Tesla’nın ardından ülkede en çok satan üçüncü temiz araba markası oldu.

Dolayısıyla yeşil enerjiye geçişte Çin’in köklü firmalarına öncülük eden bir pozisyonda bulunuyor. Hatta son geliştirdiği batarya teknolojisi sadece 15 dakikada her türlü hava koşulunda tam şarj olabildiği için büyük talep görüyor. Bu nedenle amonyakla çalışan otomobili yaptık dediğinde tüm teknoloji dünyasının ve otomotiv şirketlerinin dikkatini çekmeyi başarıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.