Çikolata sandı, çil çil altın çıktı! Talihli adamın bulduklarına değer biçilemiyor

Çikolata sandı, çil çil altın çıktı! Talihli adamın bulduklarına değer biçilemiyor
Dünya sağlıklı bir yaşam için eline aldığı metal dedektörü ile yürüyüşe çıkan talihli adamı konuşuyor. Sarı jelatin kaplı çikolata sandığı şeyler değer biçilemez çil çil altın çıktı.

51 yaşındaki Norveçli Erlend Bore doktorların önerisine uyarak çıktığı yürüyüşte çil çil altın buldu. Yaklaşık 100 gram gelen altınların ait olduğu yüzyıl nedeni ve işçiliği nedeni ile değer biçilemedi.

Gençliğinde arkeolog olmak isteyen Erlend Bore tek seferlik bir yürüyüşte filmleri aratmayacak bir buluş yakaladı. Bulduğu altınlar 6. yüzyıldan kalma nadir bir hazine çıktı.

altin1.jpg

Stavanger Üniversitesi Arkeoloji Müzesi müdürü Ole Madsen hazineyi 'Norveç'te yüzyılın buluşu' olarak duyurdu.

Ağustos ayı sonlarında Stavanger yakınlarındaki Rennesoey'deki bir tarlada yürüyüş yapan Bore, metal dedektörü sinyal vermeye başladığında eve gitmek üzereydi. Dedektöre takılan parlak nesneyi gördüğünde bunun ilk başta çikolata paralardan biri olduğunu düşündü ancak kazmaya başlayınca gözlerine inanamadı. Biraz daha kazdığında dokuz kolye, üç yüzük ve 10 altın inci daha çıkardı ve arkeologları aramaya karar verdi. Küçüklüğünde bir arkeolog olmak istediğini anlatan Bore keşfin kendisi için tam anlamıyla 'gerçek dışı' olduğunu söyledi.

ALTINLAR MİLATTAN SONRA 500'E AİT

Ağırlığı 100 gramdan biraz fazla olan mücevherlerin MS 500'den kalma olduğu tespit edildi. Bunların bir kısmı Roma İmparatorluğu'nun yıkılışına kadar uzanıyordu. gzt.com'un çevirisine göre Stavanger Üniversitesi Arkeoloji Müzesi'ndan Doçent Hakon Reiersen, düz, ince, tek taraflı altın madalyonların MS 500 civarından kalma olduğunu söyledi.

Bu da hazinenin Norveç'te 'Göç Dönemi' olarak ve Batı Roma İmparatorluğu'nun MS 476'da nihai çöküşüne yol açan büyük ölçekli göçlerin damgasını vurduğu bir döneme ait olduğunu gösteriyor. Reiersen kolye uçları ve altın incilerin dönemin yetenekli kuyumcuları tarafından yapıldığını ve sadece üst düzey güçlü isimlerin taktığını söyledi.

DEĞERİ BENZERSİZ ANCAK DEVLET MALI SAYILDI

Norveç'te 19. yüzyıldan bu yana benzer bir keşif yapılmadığını belirten Reiersen bunun çok sıra dışı bir keşif olduğunu sözlerine ekledi. Arkeologlar, bulunan madalyonların üzerindeki tasarım nedeniyle benzersiz olduğunu söylüyor.

Müzede çalışan Prof Sigmund Oehrl madalyonlarla ilgili yaptığı açıklamada "Tasarımda İskandinav tanrısı Odin oğlunun hasta atını tedavi ediyor. İskandinav mitolojisinde at sembolü hastalığı ve sıkıntıyı ama aynı zamanda iyileşmeyi ve yeni yaşam umudunu temsil ediyordu" dedi.

Norveç yasalarına göre, 1537 öncesine ait nesneler ve 1650'den eski madeni paralar devlet malı sayılıyor ve bulunduklarında yetkililere teslim edilmesi gerekiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.