Çamaşırlarınızı sakın böyle kurutmayın 'Herkes yapıyor ancak insan sağlığını tehdit ediyor'

Çamaşırlarınızı sakın böyle kurutmayın 'Herkes yapıyor ancak insan sağlığını tehdit ediyor'
Birçok kişi özellikler kış aylarında çamaşırlarını kurutmak için başvurduğu bu yöntemin insan sağlığını olumsuz bir şekilde etkilediğine dair uzmanından açıklama ve uyarılar geldi.

Polenlerin ortaya çıkmasıyla alerjik hastalıklarda artış gözlemleniyor. Evin içerisinde kurutulan çamaşırlar da bu hastalıkları tetikleyebiliyor. Bu durumun insan sağlığı üzerindeki tehditlerine dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Hikmet Yurdakul, baharın gelişiyle birlikte alerjik hastalıkların artabileceği uyarısında bulundu.

Opr. Dr. Hikmet Yurdakul, mevsimsel olarak artan bahar alerjisi konusunda bilgi vererek, halk arasında 'bahar nezlesi' olarak bilinen polen elerjisinin çoğunlukla kalıtsal bir hastalık olduğunu vurguladı. Vücudun, aslında zararsız olan polen proteinlerine aşırı bir savunma tepkisi gösterdiğini belirten Yurdakul, belirtilen genellikle tetikleyici bitkilerin çiçek açma döneminde ortaya çıktığını ifade etti.

En sık görülen belirtilerin burun kaşıntısı, akıntı veya tıkanıklık, hapşırma, gözlerde kaşıntı veya sulama, ağız içinde, burunda veya kulaklarda kaşıntı olduğu belirtiliyor. Ayrıca, polen alerjisinin zamanla alerjik astıma dönüşebileceğini de ekliyor.

aw171394-01.jpg

Bahar nezlesinin belirtilerini hafifletmek için üç farklı yöntemin bulunduğunu vurgulayan Opr. Dr. Yurdakul, tedavilere şöyle değiniyor: "Hastalığın oluşmasını engellemek için alınacak tedbirler, semptomatik tedavi ve bağışıklık tedavisi şeklinde sıralanabilir."

Günlük yaşamda alınabilecek pratik çözümleri de paylaşan Dr. Yurdakul, "Polen alerjisi olanlar için evi sadece sabah saatlerinde veya yağmurlu günlerde havalandırmak, pencerelere polenleri engelleyici filtreler takmak önemlidir. Ayrıca kapalı alanlarda polenlerin uçuşmasını önlemek için türbülans oluşturmaktan kaçınılmalıdır. Çamaşırları açık havada kurutmamak da alerjiyi tetikleyebileceği için önemlidir. Ayrıca, akşamları saç ve yüz temizliğine özen göstermek, yüksek polen konsantrasyonu olan zamanlarda dışarıda uzun süre kalmamak, güneş gözlüğü ve şapka gibi koruyucu ekipmanları kullanmak da faydalı olabilir" diyor.

Son olarak, baharın gelmesiyle birlikte alerjik reaksiyonların artabileceği ve bu durumda alınabilecek basit önlemlerin önemine dikkat çekti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.