Bunları bilmek mağdur olmanızı engelleyecek: Kiracının kanuni hakları neler?

Bunları bilmek mağdur olmanızı engelleyecek: Kiracının kanuni hakları neler?
Kira sözleşmesi; Kiracı ve ev sahibi arasında hak ve yükümlülükleri açıkça belirten bir sözleşmedir ancak sözleşmeye ek olarak yasayla korunan haklarınız da bulunuyor. Bir anlaşmazlık durumunda bunları bilmeniz haklarınızdan faydalanabilmeniz için önem taşıyor detaylar haberimizde...

Bunları bilmek mağdur olmanızı engelleyecek: Kiracının kanuni hakları neler?

Kirada oturmak maddi açıdan birçok zorluğu beraberinde getiriyor. Git gide zorlaşan ekonomik koşullar sebebiyle ev sahibi ve kiracı arasında çeşitli anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Hukuki olarak kiracının haklarını bilmesi, yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçiyor.


SÖZLEŞME UZATMA İŞLEMİNİ KİRACI HER YIL YAPABİLİR


Genelde kira sözleşmeleri 6 aydan uzun dönemler için yapılır. Eğer sözleşmeniz bitmişse ev sahibi hakkınızda hemen tahliye kararı başlatamaz. Yapılan sözleşme, bitiş tarihinden 15 gün önceye kadar kiracı tarafından feshedilmezse otomatik olarak 1 yıl daha uzamış kabul edilir. Sözleşme uzatma işlemini kiracı her yıl yapabilir, kirasını düzenli ödediği ve başka anlaşmazlıklar olmadığı müddetçe ev sahibi tarafından 10 yıl boyunca sözleşmesi feshedilemez.

adsiz-tasarim.png


TÜM TADİLAT MASRAFLARI EV SAHİBİNE AİTTİR


Kanuna göre; Kiracının kiraladığı evde gerçekleşmesi zaruri olan tüm tadilat masraflarından mülk sahibi sorumlu tutulur. Kiracı tuttuğu ev için harcadığı masrafları kiradan düşebilir. Ayrıca kiracı evi tuttuktan sonra evdeki mevcut kusurlardan ötürü evden tam olarak yararlanamıyorsa bunun tadilatını ev sahibinden talep edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise kusurların sözleşme imzalandıktan sonra ortaya çıkması veya sözleşme imzalanması esnasında kiracı tarafından bilinmesi gerekir.

Ev sahiplerinin tahliye talep edebileceği durumlara ilişkin şartlar ise şöyle;


Mülk sahibi, kirada olan evinde kendisinin ya da birinci derece yakınının oturacağını kanıtlarsa kiracısından evi boşaltmasını isteyebilir.


Aynı yıl içinde kiracı kirayı iki kere geciktirirse ev sahibi tahliye ihtarı çekebilir.
Kiracı eve özensiz davranırsa ya da komşularıyla problem yaşarsa ev sahibi ihtar gönderebilir.

10 yıllık sürenin sonunda sözleşme bitimine 3 ay kala kiracıya tahliye talebi gönderebilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.