Bu formül konut fiyatlarını yüzde 40 ucuzlatacak 'Uzman isimden kritik ipucu'

Bu formül konut fiyatlarını yüzde 40 ucuzlatacak 'Uzman isimden kritik ipucu'
Konut satışlarında günden güne düşüş yaşandığı bir ortamda ev fiyatları da günden güne cep yakmaya devam ediyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşanan barınma krizi günden güne artarak devam ediyor.

Bir taraftan erişebilir konut sayısı azalırken bir taraftan da konutta 1. el artık alıcının tercihi olmaktan çıkıyor. Konuyla ilgili KONUTDER Başkanı Ramadan Komuva önemli açıklamalarda bulundu. Kumova'da konut fiyatlarını düşürecek bir öneri geldi.

Ramadan Kumova'dan konut ticaretinde artık ikinci ele dönüştüğünü belirtirken, Türkiye'de konuta duyulan talep azalırken inşaat firmaları da yeni projelere başlamaktan geri duruyor yorumunu getirdi.

ekran-goruntusu-2023-11-09-083502.pngTÜRKİYE DÜNYANIN EN PAHALISI

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova'dan konut fiyatlarında en büyük sorunun arsa maliyeti olduğunu belirtti. Kumova'dan, “Arsa maliyeti Türkiye’de bütün dünyadaki örneklerine göre çok pahalı. Hamburg’da yüzde 8, Düsseldorf’ta Nişantaşı gibi yerde yüzde 25. Dünya ortalaması yüzde 15. Türkiye’de ise yüzde 50 ve üstü” diye konuştu.

kredi-faizleri-nasil-belirlenir-h7mk.jpg"YÜZDE 40 UCUZLAR"

Arsa sebebiyle ürettikleri her konut için maliyeti önce ikiyle çarpmak zorunda kaldıklarını ifade eden Ramadan Kumova'dan konuşmasına: “Sonra bunu tüketiciyle buluşturmaya çalışıyoruz. Bu karşılanabilir bir yük olmanın dışına çıktı. Arsa maliyetlerini dünyada olduğu gibi yüzde 15’lere çekebilirsek konut fiyatları da yaklaşık olarak yüzde 40 ucuzlar. Örnek vermek getirse, yüzde 50 kat karşılığı olan bir projede, konutun metrekaresi 65 bin liraysa arsa maliyeti yüzde 15’lere düştüğünde aynı konutu 38 bin lira metrekare fiyatıyla satabilirsiniz.” şeklinde devam etti.

71269.jpgDEVLET-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ TALEBİ

Arsa maliyetlerini ucuzlatmadan konuta erişimin mümkün olamayacağını söyleyen Ramadan Kumova, bu konuda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile temmuzda görüştüklerini söyledi. Ramadan Kumova, “Arsaların özel sektör-kamu işbirliği ile üretilmesinin daha doğru bir model olacağını, arsa maliyetinin düşmesi halinde konut fiyatlarının yüzde 40 ucuzlayacağını anlattık” ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.