Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüsameddin Acar

Hüsameddin Acar

Yazar

Bolt Pilot, keşke atamızın atı olsaydı

222.jpg

GERİDE bıraktığımız 27 Haziran 2021 Pazar günü, Gazi Koşusu'nun 95'incisi yapıldı. Yarışı, Sanem Kahraman'ın sahibi olduğu ve Ahmet Çelik'in jokeyliğini yaptığı Burgas adlı at kazandı. Ahmet Çelik bu zaferle birlikte art arda 7. kez Gazi Koşusu'nu kazanarak büyük bir rekora da imza atmış oldu. Aynı yarışta Real Runner ikinci, Megolaman da üçüncü olarak tabelaya girmeyi başardı.

2400 metrelik çim pisti 2.27.37'lik bir sürede tamamlayan Burgas isimli safkan, iyi bir derece yaptı ve sahibini de zengin etti.

Zira birincilik ödülü 2 milyon 100 bin TL kazanan atın sahibi, kayıt tutarları, taksit ücretleri ve at sahibi primiyle birlikte toplam 3 milyon 134 bin TL alıyor. Eğer at sahibi, tayın aynı zamanda yetiştiricisiyse  3 milyon 737 bin 850 TL kazanıyor.

Jokeyi Ahmet Çelik ise bu rakamın % 10'unu hak ediyor.

Gazi Koşusu, Kovid-19 nedeniyle, geçen yılki gibi yine seyircisiz yapıldı.

Veliefendi, sadece yarış camiası ve at sahiplerini ağırladı. Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu, ilçe belediye başkanları ve birkaç milletvekili de konuklar arasındaydı. Kupayı Bakan Kasapoğlu takdim etti.

Burgas'ın bu mesafedeki derecesi 2.27.37 idi. Aslında iyi bir derece sayılır.

Kutlarız…

***

Maziye bakarsak…

Ali Muhiddin Hacıbekir'in "Neriman" adlı kısrağı tarafından kazanılan 1927 yılındaki ilk Gazi Koşusu ile başlayan ve kesintisiz devam eden yarış, "Türk at yarışçılığının derbisi" olarak tanımlanıyor.  Neriman'ın derecesi ise 2.44 idi.

Görüldüğü gibi atlar da zamanla kendini geliştiriyor ve 2400 metreyi daha kısa bir sürede tamamlıyor.

ÇEYREK ASIRDIR KIRILAMIYOR

Fakat 1996'da sahneye bir at çıktı ki, yarış severler bu ismi dünyada unutmaz:

BOLT PİLOT…

Derecesi: 2.26.22…

Bu derece, şu ana kadar yapılan 95 Gazi Koşusu'nda elde edilen en iyi derece… Ve çeyrek asırdır kırılmayı bekleyen bir rekor…

Bolt Pilot başka bir attı ve sırtında Halis Karataş olduğu zaman adeta rekor makinasına dönüşüyordu.

Adam olacak at, Gazi Koşusu'ndan bir yıl önce hipodroma çıkmış ve tüm yarışları kazana kazana gelmişti Gazi Koşusu'na. 1996'daki bu yarışı da rekor kırarak kazanan Bolt Pilot, hem kazanmaya hem de sahibi ile jokeyini zengin etmeye devam etti.

Oysa Gazi Koşusu'nu kazanan atların çoğunda, bu yarıştan sonra büyük bir düşüş yaşanırdı. Fakat Bolt Pilot bu geleneği de tarihin çöplüğüne attı.

1996-98 arasında 30 önemli yarışa katılan Bolt Pilot, bunların 21'ini galibiyetle tamamladı. Ve üstelik art arda 11 birincilikle müthiş bir seri de yakaladı.

Bolt Pilot'un katıldığı yarışlarda, seyircilerin sayısı 3 katına çıkardı; özel seyircileri vardı. Ölmeden iki yıl önce 2013'te bir jübile yapıldı Bolt Pilot'a. Hayranlarıyla bir kez daha buluştuğunda, sanki son görüşüymüş gibi tribünleri nemli gözlerle süzdü…

2003'te yarış hayatından çekilen Bolt Pilot, harada aygır olarak görevine devam etti. Ve onun soyundan da 11 şampiyon at çıktı.

Ve efsane at, 30 Nisan 2015 tarihinde 22 yıllık ömrünü tamamladı.

O ölünce Türkiye Jokey Kulübü tüm yarış camiasına bir taziye yayınladı.

Mezarı, Sakarya'nın Kaynarca ilçesindeki Atman-Karataş Harası'nda bulunuyor.

Özdemir Atman'ın sahibi olduğu Bolt Pilot, Kraliçe II. Elizabet, Sakarya, Mimar Sinan, Başbakanlık, Boğaziçi İnt., Fevzi Çakmak, İsmet İnönü ve Çaldıran gibi çok önemli koşuları da en önde tamamladı.

Ayrıca 2 yaşında 9 start 6 birincilik, 3 yaşında 9 start 8 birincilik, 4 yaşında 9 start 6 birincilik, 5 yaşında ise 3 start 1 birincilik dereceleri vardır Bolt Pilot'un. Genelde ise 30 start 21 birincilik, 4 ikincilik, 2 üçüncülük, 2 de dördüncülük derecelerin sahibidir bu efsane at. Bir başka deyişle; 30 yarışın 29'unda dereceye girmiştir.

BOLT PİLOT, ATAMIZIN ATI OLSAYDI

Hani derim ki…

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk de at tutkunuydu. Atları sever, cepheleri ve uzakları onlarla yakın ederdi. En çok bindiği iki atın adı ise "Sakarya" ve "Çankaya" idi. Sakarya'yı daha çok Sakarya Meydan Muharebesi'nde kullandı Atamız, Çankaya'yı da Anadolu'da…

Gazi Mustafa Kemal'in atları da istinasız bakımlı ve süratli idi…

Lakin bir Pold Pilot değillerdi.

Hani diyorum ki…

Bu güzel ülkemizin, bu güzel cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ümüzün tıpkı rekor makinası Bolt Pilot gibi rüzgârlarla yarışan bir atı olsaydı; acaba güzel Cumhuriyetimizin yapı taşlarında, elde edilen zaferlerinde ve şanlı tarihinde bir öncelenme olabilir miydi?

Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, eserleri önünde saygıyla eğiliyorum.

Ata'mıza selam… Yarışlara devam…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları