Boğaz ağrınızın sebebi bademcik taşı olabilir! Bademcik taşı belirtileri nelerdir?

Boğaz ağrınızın sebebi bademcik taşı olabilir! Bademcik taşı belirtileri nelerdir?
Halk arasında bademcik taşının kötü bir durum olduğu konusunda yaygın bir inanış var ancak uzmanlar bu durumun böbrektaşı gibi değerlendirmemesi gerektiğini belirtiyor. Bademciktaşı nasıl oluşuyor? işte detaylar..

Uzmanların ifade ettiğine göre bademcik taşı, bademciklerin derin oyukları olan bademcik kriptlerinde oluşan küçük, katı cisimler olarak tanımlanmaktadır. Bademcik taşları, bakteri, ölü hücreler ve diğer ağız içi artıkların birikmesi sonucu oluştuğundan dolayı ağız hijenine dikkat edilmediği taktir de olası bir bademcik taşı oluşumuna zemin hazırlanmaktadır. Bademcik taşlarının neden olduğu belirtiler arasında ağız kokusu, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü yer almaktadır.


BADEMCİK TAŞI NASIL GEÇER?
Tonsillolith olarak da adlandırılan bademcik taşları boğaz ağrısına, şişliğe ve hatta yutkunma zorluğuna yol açabildiği tıbbi kaynaklara belirtilmektedir. Bademcik taşları bazen kendiliğinden düşebilir veya öksürük, ağız gargarası veya su ile çıkarılabilir. Sıcak tuzlu su, bademcik taşlarını rahatlatabilir ve rahatsızlığa yardımcı olabilir.

KİMLER RİSK GRUBUNDA OLABİLİR?

Bademcik iltihabı olarak bilinen kronik iltihaplı bademcikler, ceplerinde daha fazla birikime sebep olan genetik olarak daha büyük bademciklere sahip olan bireyler,mukusu artıran ve birikmesine neden olan sinüs sorunları yaşayanlar, ağız hijenine dikkat etmeyen bireyler risk grubunda yer almaktadır ancak uzman ifadelerine göre bademcik taşlarının genellikle herhangi bir cerrahi müdaleye ihtiyacı yoktur.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.