'Böcek ve sinek deyip geçmeyin' Sır gibi ölümleri deşifre ediyorlar

'Böcek ve sinek deyip geçmeyin'   Sır gibi ölümleri deşifre ediyorlar
Uzmanlar, bir cesetle ilgili sırları olay yerindeki böcek ve sineklerin çözdüğünü söylüyor.

Cesetlerin üzerinde bulunan sinekler ve böcekler, sır gibi ölümlerin nedenini ortaya koyan deliller sunuyor. Ceset üzerindeki haşereler uzmanlara cesedin ölüm yeri, zamanı ve ölümün gerçekleşme nedeniyle ilgili bilgiler veriyor.

Bu konuda birçok çalışmayı yürüten Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmetler Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Meltem Kökdener, belli böceklerin belli alanlarda spesifik olarak bulunmasının ölümle ilgili çok sayıda bilgiyi ortaya koyduğunu söyledi. Kökdener, “Böcekler ve eklemler bacaklılar aslında saç, kan, kıl gibi önemli biyolojik delillerde suçun aydınlatılmasında önemli delilerdir" ifadelerini kullandı.

aw084323-01.jpg

13. YÜZYILDAN BERİ KULLANILIYOR

Herhangi bir ceset üzerinde bulunan yaraların olduğu yerlerde konumlanan böcekler her ne kadar insanlar tarafından tiksindirici olarak düşünülse de cesetten beslenen böcekler ve sinekler çok önemli fiziksel delil olarak kriminal araştırmalarda önemli ipucu sağlıyor.

Ölümün intihar mı yoksa ihmalden mi, herhangi bir madde kullanımı sonucunda mı yoksa darp sonucu mu olduğu ile ilgili birçok önemli ipucuna sinekler ve böcekler sayesinde ulaştıklarını ifade eden Doç. Dr. Meltem Kökdener, "13. yüzyıldan beridir kullanılan böceklerin, sineklerin ceset üzerinde bize ölümün meydana geldiği zamanla ilgili, ölüm yeri ile ilgili, herhangi bir istismarla ilgili veya ölüm gerçekleştiğinde herhangi bir uyuşturucu madde ya da ilaç etkisinde olup olmadığıyla ilgili bilgiler veriyorlar” dedi.

aw084323-05.jpg

Böceklerin ve sineklerin cesedi çok kısa bir zamanda bulduğunu, çürüme evreleri boyunca da ceset üzerinde kaldıklarını ve spesifik olarak belli alanlarda bulunmasının çok önemli ipuçları verdiğini vurgulayan Kökdener sözlerini şöyle sürdürdü: “Ceset üzerindeki böceğin dağılımından, dağılışından, yayılışından yararlanarak bize çok sayıda bilgi verebiliyorlar. Bir insan ya da hayvan cesedi öldüğü zaman sinekler ve böcekler ceset üzerine çok hızlı şekilde geliyor. Ceset üzerinde aldığımız sinek ve böcek delili ile biz ölümün gerçekleştiği zaman hakkında fikir sahibi olabiliyoruz. Aynı zamanda belli böceklerin belli yerlere spesifik olması örneğin ormanlık alanda veya kırsal alanlarda bulunan bazı böceklerin şehir merkezinde bulunmaması ya da şehir merkezinde bulunan bazı böceklerin kırsal alanlarda bulunmaması da bize ölümün meydana geldiği yer hakkında bilgi veriyor. Daha doğrusu ölümünde gerçekleştiği yer ya da gerçekleşmediği yer hakkında bilgi vermiş oluyor. Travma bölgelerinin olduğu yerler böcekleri kendilerine daha çok çekiyorlar. Dolayısıyla ceset üzerinde herhangi bir travma olup olmadığıyla ilgili de bizlere bilgi vermiş oluyorlar. Normalde böcekler ve sinekler yumurtalarını cesetler üzerindeki doğal açıklıklara, genital bölgelere ya da anüs bölgesine bırakır. Ceset üzerinde bir travma meydana geldiği zaman veya bir bıçaklanma meydana geldiği zaman sinekler bu bölgelere daha çok hücum ediyor. Belirli bir alanda böcek yığılmasının olması da bize aslında buranın bir travma bölgesi olduğuna dair bir işaret veriyor" diye konuştu.

aw084323-08.jpg

MADDE BAĞIMLILIKLARIYLA İLGİLİ BİLGİ VERİYOR

Böcekler ve sinekler, kişilerin madde kullanımlarıyla ilgili ciddi ipuçları veriyor. Herhangi bir madde veya ilaç kullanımı böceklerin gelişim evrelerini değiştirebiliyor ve biyolojik yapılarında farklılıklara neden olabiliyor. Aynı zamanda ihmal ve istismar konularında da bilgi verebiliyorlar. Sineklerin hücum ettiği cesedin ihmale uğrayarak bakımının aksatıldığı da anlaşılabiliyor. Sinekler ve böcekler hijyenin eksik olduğu bölümlerde daha fazla oluyor.

aw084323-04.jpg

“SİNEKLER VE BÖCEKLER MİRAS VE SİGORTA OLAYINDA KULLANILIYOR”

Sinek ve böceklerin bir kaza durumunda, arabada yer alan ailenin ölüm zamanlarıyla ilgili de bilgi verebileceğinin ve böylece miras gibi konularda belirleyici olabildiğini vurgulayan Meltem Kökdener sözlerini şöyle tamamladı:

"Miras ve sigorta olaylarında örneğin bir trafik kazasını düşünelim. Araba içerisinde bir aile olduğunu düşünelim. Torunun deden ya da babanın kendi babasından önce ölüp ölmediği ile ilgili bize fikir verebiliyor. Aynı zamanda olayın intihar olup olmadığı ile ilgili ya da doğal olarak gerçekleşip gerçekleşmediği ilgili bilgi verebiliyor."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.