Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Ali Özyiğit

Durmuş Ali Özyiğit

Esrarengize Yolculuk

Bilinmeze doğru- Kabir azabı var mı yok mu?

Değerli okuyucularım bilinmeze doğru yazılarımı yazacağımı önceden duyurmuştum.

*

Kabir azabı nedir diye sorduğumuzda ölümden kıyamete kadar geçen süredeki iyi olmayan insanların çekeceği ıstıraptır diye tanımlayabiliriz.

Kabir azabı varsa elbette kabir mükâfatı da olacaktır.

*

Bu konuda din adamları ikiye ayrılıyorlar.

''Kabirde bahsedildiği gibi azap veya mükâfat yoktur o kıyamet sonrasında insanların yeniden diriltip sorgudan sonra cennete cehenneme gidilecek'' diyen âlimler birinci kategoriye giriyor.

İkinci kategoride ise; Bize çocukluğumuzdan beri cami hocalarımızdan duyduğumuz azaplar mezar sıkacak, mezar dışarı atacak, yılan akrepler sokacak gibi gibi

Azaplar vardır ve iyi olanlar ise cennetten bir bahçe kıyamete kadar gösterilecek diyenlerdir.

*

İsterseniz birincisindeki kategoriyi beraber yorumlayalım.

Bununla ilgili en somut söylemleri dile getiren İlahiyatçı Profesör Doktor Abdulaziz Bayındır hoca bu birinci gruptan. Geçen YouTube''de izlediğim Süleymaniye Vakfı''nın videosunda kabir azabının veya mükâfatının olmadığını ölenlerin kıyamete kadar rüyadaki kâbuslar veya kâbusun kelime olarak karşıtı serap göreceğiz demeye getiriyor. Yani Bayırdır hocaya göre; kıyamete kadar iyi olanlar serap, kötü olanlar ise sürekli kâbus görecekler.

Cennet cehennemin ise mahşer günündeki Allah ile kulun bir araya tek tek gelip ortaya çıkan sorgudan sonra gidilecek bir yerler olduğunu da Bayırdır hoca söylüyor.

*

İkinci kategorideki din adamları zaten gelenekseli savunuyorlar.

Bunların ise kabir azabına veya kabir mükâfatına dayandırdığı en büyük ayet şu:

Mü''min Suresi 46. Ayet''in Elmalılı Hamdi Yazır meali:

Onlar, sabah akşam ateşe arz olunurlar. Kıyamet kopacağı gün de: "Firavun hanedanını azabın en şiddetlisine tıkın!" (denilecektir).

Burada kıyametten önce sabah akşam ateşe atılması kabir azabına net delildir derler ikinci kategoridekiler.

*

Bana da ikincisi daha çok mantıklı geliyor. Çünkü kıyametten önce ateşe atılıyorlar diyor ve kıyametten sonra daha fazlası yani cehenneme atılacaklar diyor.

*

Bizler de kuran, hadis ve âlimlerin onu mealleriyle yorumluyoruz. Ben ilahiyatçı değilim ama gazetecinin haberi yorumladığı gibi her görüşe yer verip kendi görüşümü açıklıyorum.

Bana göre peki, şöyle olabilir mi?

Kuran''da kıyametten önce ateşe atıyoruz derken acaba Bayırdır hocanın dediği gibi kabusunda Firavun ateşe atılıp kıyametten sonra da gerçeğine atılacak olabilir mi?

Yani gelenekçilerin bahsettiği kabirdeki yılan sokma, kabrin daralması kabrin dışarı atması gibi azaplar kötülere kâbus olarak rüyalarında kıyamete kadar gösterebilir mi?

Yani aslında iki ayrı gibi duran İslami görüş ölüm sonrası yaşam için aynı şeyleri söylüyor olabilir.

*

Hadiste bahsedilen ''kabir cennetten bir bahçe cehennemden bir çukurdur'' da aslında insanın rüyalar âleminde ona Allah tarafından verilen mükâfat veya azap olabilir.

Tüm sorgular bitince kıyamete kadar cennetten bir bahçe gösterilecek deniliyor iyi kullara. İşte bu kulun rüyasında gösteriliyor olabilir.

''Uyku ölümün ikiz kardeşidir'' denilirken aslında her gün ölüp sabah diriliyor da olabiliriz.

Bunu da Bayırdır hoca yine aynı izlediğim vidosunda ayete dayandırarak iki sefer öldürdük iki sefer diriltip ayetine aslında onlar uykudur diyor.

Ayet tam şu şekilde:

"Onlar ise: "Ya Rabbenâ!" derler, "Sen bizi iki defa öldürdün, iki defa dirilttin. İşte günahlarımızı itiraf ettik. Şimdi, telafi etme için buradan çıkmaya bir yol yok mudur?" (Mümin,40/11)

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları