Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Şahintürk

Fatih Şahintürk

GİZLİ GERÇEKLER

Berksan'dan Ülker'e, Ülker'den Berksan'a bir soyadı hikayesi

Türkiye'nin önde gelen sermaye gruplarından biri olan Ülker grubuna, yani Yıldız Holding'e adını veren Ülker markasının nasıl doğduğuna dair kamuoyunda bir bilgi eksikliği olduğunu fark ettim.

Bu yüzden bu yazıyı kaleme almaya karar verdim…

Ülker markasının kurucuları olan Sabri Ülker ve Asım Ülker, nasıl ve ne zaman Berksan soyadını aldılar, soyadlarını neden ve nasıl değiştirdiler?

Birlikte okuyalım…

Sabri Ülker ve Asım Ülker kardeşlerin babası Hacı İslam Efendi, Sovyet Rusya'nın 1921'de Kırım'ı işgal edip baskıcı yönetim kurmasıyla zor günler yaşamaya başladı.

Sonunda Hacı İslam Efendi, 1929'da Türkiye'ye göç etmeye karar verdi ve Fatih'e yerleşti.

5 yıl sonra 1934'de soyadı kanunu çıkınca Hacı İslam Efendi "Berksan" soyadını aldı.

1944'de Sabri Berksan'ın Sultanahmet Ticaret Lisesi'nden mezun olmasıyla birlikte iki kardeş Asım Berksan ve Sabri Berksan, İstanbul Nohutçu Han'da ilk bisküvi imalathanesini açarak Ülker markasının temellerini attılar.

Berksan kardeşler, imalathanenin adını da Safiye Erol'un "Ülker Fırtınası" adlı romanından esinlenerek Ülker koydular.

Asım Berksan ve Sabri Berksan kardeşler 1950'de Parasko Rokaras ve Vitali Nahum'u Ülker Bisküvi imalathanesine ortak yaparak adını "Asım Berksan Sabri Berksan ve Ortakları" olarak değiştirdi.

Berksan kardeşler, DP döneminde işlerini büyüttüler. Hatta DP iktidarı döneminde radyodan reklam verebilen sayılı şirket arasına girdiler…

Ülker markası bu yıllarda o kadar popüler oldu ki, 1954'de Asım Berksan ve Sabri Berksan mahkemeye başvurarak soyadlarını "Ülker" olarak değiştirdi.

1953'te şirketin ortaklarından Parasko Rakiros, 1964'de ise Vitali Nahum şirketten ayrıldı. Böylece 1964 itibariyle Ülker kardeşler Ülker markasının tek sahibi oldular. Şirketin yeni adı "Asım ve Sabri Ülker Kollektif Şirketi" olarak değiştirildi.

1970'lerde dünyada ve Türkiye'de gelişen sol dalgadan Ülker grubu da etkilendi ve Ülker kardeşler, bu yıllarda işçi eylemleri ve grevlerle uğraşmak zorunda kaldı.

1979'da Asım Ülker'in çocukları Selçuk Ülker ve Faruk Ülker, güvenlik nedenleriyle soyadlarını Berksan olarak değiştirdiler. Baba Asım Ülker ise Ülker soyadını kullanmaya devam etti.

1980'lerde ise Ülker grubunda büyük bir deprem yaşandı. Sabri Ülker ile yeğenleri Ömer Faruk Berksan ve Selçuk Berksan arasında yaşanan görüş ayrılığı bölünmeyle sonuçlandı ve 1987'de Berksan kardeşler Ülker markasıyla yollarını ayırıp Kar Şirketler Grubunu kurdular.

1990'larda ekonomik darboğaza giren Kar Gıda'nın kurucuları olan Faruk Berksan ve Selçuk Berksan, 1996'da kurulan Bank Asya'nın kurucuları arasında yer aldı.

Kadir Topbaş'ın dünürü Mustafa Şevki Kavurmacı ve A101'in sahibi Turgut Aydın da 1996'da Bank Asya'nın kuruluşunda yer almıştı.

Berksan kardeşlerin ayrılmasından sonra Sabri Ülker, grup şirketlerini tek çatı altında toplayarak Yıldız Holding'i kurdu. 2000'de Yıldız Holding patronluk görevini oğlu Murat Ülker ile damadı Orhan Özokur'a bıraktı.

Sabri Ülker 2012'de vefat etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1990-2005 yılları arasında Yıldız Holding'e bağlı Burak Gıda, İhsan/Emniyet Gıda ve Yenidoğan Gıda şirketlerinde hissedar olarak yer aldı.

Ülker Grubunun akrabalık bağlarıyla yazıyı bitirelim…

Sabri Ülker, İlim Yayma Cemiyeti kurucularından Muharrem İman'ın kızı Güzide İman ile evliydi.

Muharrem İman'ın diğer kızı Şukufe İman ise İsmailağa Cemaati liderlerinden Ali Haydar Efendi'nin oğlu Bahaddin Gürbüzler ile evliydi.

Muharrem İman'ın oğlu Avni İman ise Erenköy Cemaati liderlerinden Esad Erbili Efendi'nin icazetli halifelerinden Ali Yekta (Sundu) Efendi'nin kızı Meliha Sundu ile evliydi.

Ali Yekta (Sundu) Efendi'nin diğer kızı Sabiha Sundu ise kısa süre sonra hayatını kaybeden Mehmet Emin Saraç Hoca ile evliydi.

Yani YÖK eski Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın eniştesi Avni İman, Murat Ülker'in dayısı oluyor.

Murat Ülker'in yeğeni Ali Ülker de Topbaş ailesinden Mustafa Latif Topbaş'ın kızı Fatma Topbaş ile evlidir.

6 Nisan 2019'da Murat Ülker'in oğlu Yahya Ülker de Fettah Tamince'nin kızı Hatice Tamince ile evlendi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları