Başarılı kekik üreticilerine verimlilik artırıcı hediye!

Başarılı kekik üreticilerine verimlilik artırıcı hediye!
Denizli’nin Buldan ilçesinde bir proje kapsamında başarılı olan kekik üreticilerine törenle belge ve organik gübre dağıtımı gerçekleştirildi.

Denizli’nin Buldan ilçesinde ‘Kekik Üreticilerinin Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamalarına Entegre Edilmesi’ projesinde başarılı olan üreticilere belge ve organik gübreleri verildi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından desteklenen “İhracata Yönelik Entegre ve Kontrollü Kekik Yetiştiriciliği (EKÜY)” ve “Denizli İlindeki Kekik Üreticilerinin Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamalarına Entegre Edilmesi” projeleri kapsamında bir organizasyon düzenlendi.

Buldan ilçesine bağlı Çamköy Mahallesinde gerçekleştirilen organizasyonda proje sonucunda başarılı olan kekik üreticilerine törenle EKÜY belgeleri verildi ve organik gübre dağıtımı gerçekleştirildi. Törene İl Müdür Vekili Saffet Üge, il ve ilçe teknik personeli ve kekik üreticileri katıldı.

aw064975-03.jpg

'PANDEMİDEN KAYNAKLANAN TALEP ARTIŞI AZALDI'
Törende konuşma yapan İl Müdürü Vekili Saffet Üge, “İlimizde kekik üretimi 1994 yılında başladı ve o yıldan bu yıla kadar her yıl düzenli bir şekilde artarak yaklaşık 200 bin dekara ulaştı. Bu yıl sektörde pazarlama sorunları yaşanmaktadır.

Geniş bir perspektif ile değerlendirdiğimizde pazarlama sorununun bazı nedenleri olduğunu görüyoruz. Bunlardan birincisi bütün dünyayı etkileyen pandemi. Bu döneminde kekik başta olmak üzere tıbbi ve aromatik bitkilerde ciddi talep artışları yaşandı. Bu talep artışı İlimizde 40-50 bin dekar yeni kekik dikimine neden oldu. 2023 yılına geldiğimizde ise tıbbi ve aromatik bitkilerde pandemiden kaynaklanan talep artışının ortadan kalktığını görüyoruz.

Örneğin pandemi öncesinde kekik ihracatımız 15-17 bin ton seviyelerinde iken, 2020 ve 2021 yıllarında 20-21 bin ton seviyelerine yükselmiş, 2022 yılına geldiğimizde ise kekik ihracatımız pandemi öncesindeki 17 bin ton seviyelerine gerilemiştir." ifadelerini kullandı.

YABANCI OTLAR SEKTÖRÜ ETKİLEDİ

AB ülkeleriyle kekik ithalatlarında 2022 yılından beri Pirolizidin Alkalaidleri (PA) içeren yabancı otların kekik içerisine karışmasıyla sektörün etkilendiğinden bahseden Üge, Toplam kekik ihracatımızda AB’nin payı yaklaşık yüzde 25 seviyesindedir. Bu iki gerekçe kekik sektörünü önemli ölçüde etkilediğinden dolayı İl Müdürlüğü olarak kekik üretimini yeniden değerlendirdik. Bu yıldan itibaren mevcut ekim alanlarımız korumak kaydıyla yeni ekim alanları tesis etmek yerine, ürünlerimizi daha nitelikli hale getirmek istiyoruz” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.