Bakan Tunç'tan Avukatlık Kanunu açıklaması Taslak çalışmamız var

Bakan Tunç'tan Avukatlık Kanunu açıklaması Taslak çalışmamız var
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, avukatlık yasası üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirtti. Mevcut bir taslak üzerinde bilim insanlarının incelemeler yaptığını ve bu sürecin devam ettiğini ifade etti.

Adalet Bakanı olarak görev yapan Yılmaz Tunç, Ankara'daki ikinci numaralı Baro tarafından organize edilen Avukatlar Günü vesilesiyle düzenlenen iftar yemeğine iştirak etti. Bakan Tunç, avukatların profesyonel yaşamlarını iyileştirmeye yönelik ve onların kariyerlerinde karşılaşabilecekleri engelleri aşmalarına yardımcı olacak önemli adımların daha önce atıldığını belirtti.

d6x2qppce5njr6uqz5lj-06-1313eefbc3fb1d1fb58e9c6a5ad70a0c-image.jpg

Avukatlıkla ilgili planladıkları çalışmaların olduğunu aktaran Yılmaz, “Yapacağımız, planladığımız çalışmalar da var. Adalet mülkün temelidir diyoruz. Adalet herkese hakkını vermektir. Haklı olanın hakkını vermektir. Adalet insan onurunu korumaktır. Dolayısıyla adaletin tecellisi savunma olmadan mümkün değil. Adaletin tecellisinde çok önemli katkısı olan avukatlarımızın her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.

Bugüne kadar özellikle 22 yıldan bu yana avukatlarımızın gerek mevzuat anlamında gerek onların görev yaptıkları fiziki kapasitenin arttırılması anlamında mevzuatın iyileştirilmesi anlamında önemli çalışmaları beraber gerçekleştirdik. Özellikle yargı reformu strateji belgelerini ve insan hakları eylem planları kapsamında gerçekleştirdiğimiz önemli düzenlemeler oldu. Hepimiz burada tecrübeli avukatlarımız var. Kırk yılı, kırk beş yılı aşmış abilerimiz var. Ama içimizde çok genç kardeşlerimiz de var.

Dolayısıyla 2 No’lu Baro’nun davetinde her dönemi yaşamış Avukat meslektaşlarımız var özellikle benim avukatlığımın ilk yıllarında fiziki kapasitenin yetersiz olduğu, kiralık binalarda, merdiven altlarında duruşmaların, gerçekleştirildiği günleri unutmadık” açıklamalarında bulundu.

avukat-ofis-1280x720.jpg

"Avukatlık kanunuyla ilgili de çalışmamızı sürdürüyoruz” diyen Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

"Bir taslak çalışmamız var. Bilim kurulu üzerinde çalışıyor. Avukat meslektaşlarımızın, barolarımızın da görüşlerini almaya devam ediyoruz. Ve inşallah yeni avukatlık kanunuyla, ortaklarımızın özellikle sorunlarını ortadan kaldıracak bir temel kanunun inşallah 28’inci dönem parlamentosunun takdirlerine taslağımızı önce cumhurbaşkanlığımıza ve sonrasında da meclis grubumuza ve milletvekillerimize, takdirlerine sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabii yargı reformu strateji belgesi kapsamında özellikle avukatlık mesleğini kalitesinin arttırılmasıyla ilgili önemli düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.

Bunlar 2024 yılından itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeler var. Bunlardan en önemlisi yıllarca tartışılan artık avukatlıkta da bir sınav olsun, hukuk fakültesi bittikten sonra bir ön elemeye tabi tutulsun. Şeklindeki öneriler hep yıllarca konuşulmuştu. Bu birinci yargı paketinden yasalaşmıştır. Yürürlüğe giriş tarihi de 2024 yılı idi. 2024’ün Ekim başı gibi hukuk mesleklerine giriş planını gerçekleştireceğiz. Bundan sonra artık avukatlık stajına başlayacak olan genç kardeşlerimiz öncelikle hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanması gerekecek. Hakimlik, savcılık sınavına girecek olanlar da yine hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanması gerekmektedir. Böylece hem fiziki kapasitenin arttırılması, hem mevzuatın iyileştirilmesi ve mevzuatı uygulayacak insan unsurunun hakim savcı ve avukatlarımızın özellikle kalitesinin artması noktasındaki çalışmalarımızı da inşallah sürdürüyoruz.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.