Bakan Işıkhan'dan herkese eşit zam sinyali 'Asgari ücret emekli maaşı memur maaşı'

Bakan Işıkhan'dan herkese eşit zam sinyali 'Asgari ücret emekli maaşı memur maaşı'
Asgari ücret ne olacak? Memur ve emekli zammı ne olacak? Sorularına yanıt veren Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan çok net oran vererek maaşlar için açıklama yaptı.

Yeni yıla ve asgari ücretin açıklanmasına sayılı günler kaldı. Milyonlarca emekli, asgari ücret çalışanı, memuru… dört gözle açıklanacak olan zam oranını bekliyor.

TBMM Genel Kurulu’nda Bakanlığının 2024 yılı bütçesi üzerine Bakan Işıkhan açıklamalarda bulundu.

Işıkhan 3 Ocak 2024’te refah payı hariç netleşecek emekli ve memur maaşı zammı için önemli açıklamalarda bulundu.

Asgari ücret 3. Toplantısı önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek. Milyonlarca vatandaş asgari ücretin kaç TL olacağını merak ediyor. Bu zamana kadar bir çok açıklama ve oran duyan vatandaşın kafası da bir hayli karıştı.

emekli-4-kopya.jpg

TEK ZAM MI OLACAK?

Bu yıl tek zam yapılması planlanan 2023 asgari ücret rakamı üzerinden yapılan hesaplamalara göre en düşük ücretin 17.103 TL olacağı öngörülüyor.

Asgari ücret açıklamaları devam ederken Bakan Işıkhan görüşmelerin 11 Aralık’ta başladığını hatırlatarak yıl sonu gelmeden komisyon çalışmalarının noktalanacağını belirtti. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Işıkhan , "Tüm paydaşlarımızla diyalog ve istişare halinde, açık yüreklilikle süreci yürütüyoruz.

emekli-2.jpg

‘EMEĞİN KUTSALLIĞINA İNANIYORUZ’

Çünkü biz emeğin kutsallığına inanıyoruz. Bizler emeğin aldığı ücreti artırmanın yolunun büyümeden ve istihdamın artmasından geçtiğini çok iyi biliyoruz. Hep diyoruz ve her zaman da diyeceğiz ne çalışanlarımızı, ne memurlarımızı, ne emeklilerimizi hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz” diyerek milyonlara mesaj verdi.

"Komisyondan çıkacak kararın herkesin mutabık kaldığı bir ücret seviyesi olmasını ümit ediyoruz” diyerek konuşan Bakan Işıkhan, 2023 yılı için dokuz ayı için 1,7 milyon iş yerinde yaklaşık 24,8 milyar lira asgari ücret destek verildiğini de söylemeden geçmedi.

asgari-ucret-44.jpg

ASGARİ ÜCRET , MEMUR ZAMMI, EMEKLİ MAAŞI…

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı uyarınca, memurlar için, 2024 yılı için yüzde 15+yüzde 10, 2025 için yüzde 6 ve yüzde 5 maaş artışı yapılması ve enflasyon farkı verilmesinin kararlaştırıldığını belirten Işıkhan, son 5 aylık TÜİK verilerine göre, TÜFE'nin yüzde 33,66 olarak gerçekleştiğini dile getirdi.

Bakan Işıkhan, "Enflasyon farkıyla birlikte 2024 ocak ayında memur maaşlarının yüzde 50 civarında artacağı tahmin edilmektedir. Diyen Işıkhan sözlerine şu cümlelerle devam etii,

asgari-ucret-1.jpg

2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşı 2023'te 22 bin liraya çıkarılarak nominal olarak 56 kat, reel olarak da yüzde 266 oranında artış sağlanmıştır” şeklinde konuştu.

Emekli maaşlarının ise memur emeklilerine gelen zam oranıyla ayını oranda arttığını belirten Işıkhan bu yıl da aynı şekilde devam edeceğini belirtti.

50’lik oranın SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı zammı için de gerçerli olması bekleniyor. Ayrıca kök maaş ve taban aylık düzenlemeleri ile 7500 TL olan en düşük emekli maaşının 10 bin TL’ye yükseltilmesi durumu söz konusu.

Şeklinde konuşan Işıkhan Yeni yılda emekli maaşlarında iyileştirme yapılacağının da altını çizdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.