'Avrupa Birliği'nden yasak gelmişti' Artık Yunan sirtakisinde Türk karanfili

'Avrupa Birliği'nden yasak gelmişti' Artık Yunan sirtakisinde Türk karanfili
Yunanistan'da sirtaki sırasında tabak kırmanın yasaklanması nedeniyle, yılbaşı kutlamaların Türkiye'den karanfil ihraç edilmeye başlandı.

Türkiye'de kesme çiçek sektörünün en önemli üretim merkezi Antalya'da, yeni yıl ve Noel kutlamaları kapsamında Avrupa ülkelerine kesme çiçek sevkiyatı başladı. Yeni yıl ve Noel kutlamaları için son 3 yıldır Yunanistan'a yapılan kesme çiçek ihracatı, diğer ülkelere göre farklı gerçekleşiyor.

sirtakide-tabak-kirmanin-yerini-alan-turk-karanfilinden-2-milyon-dolarlik-gelir-7905-dhaphoto4.jpgAvrupa Birliği'nin, yaralanma olaylarına yol açabileceği gibi nedenlerle sirtakide tabak kırma geleneğini yasaklaması üzerine tavernalar, tabakların içine konulan karanfil çiçeklerinin kadınların başından döküldüğü yeni bir eğlence türü geliştirdi. Bu kapsamda kullanılan karanfiller de Antalya'dan ihraç ediliyor.

sirtakide-tabak-kirmanin-yerini-alan-turk-karanfilinden-2-milyon-dolarlik-gelir-7905-dhaphoto5.jpgTABAKTAN KARANFİL DÖKÜYORLAR

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı İsmail Yılmaz, süs bitkileri ve kesme çiçek sektöründe dönemlere göre ülkelerin çok farklı istekleri olabildiğini belirterek, “Örneğin sevgililer gününde farklı bir renk, anneler gününde farklı bir renk olabiliyor. Bir de bizim Yunanistan pazarımız var, yılbaşı döneminde ağırlıklı olarak bizden karanfilin sadece kelle dediğimiz kafa kısmını alıyorlar. Avrupa Birliği tavernalarda tabak kırma olayını yasakladığı için, insanlar artık sevdiklerinin üzerine tabaklarla karanfilin yapraklarını döküyor. Bu da sektörde ciddi hareket sağlıyor ve gelir kapısı oldu. Yunanistan'da özellikle yılbaşı dönemi tüketimi yoğun bir ürün" dedi.

sirtakide-tabak-kirmanin-yerini-alan-turk-karanfilinden-2-milyon-dolarlik-gelir-7905-dhaphoto3.jpg5 MİLYON KARANFİL, 2 MİLYON DOLAR

Sirtakinin yasaklanma sebebinin eğlence sırasında kırılan tabakların insanları yaralama riski olduğunu anlatan Yılmaz, son 3 yıldır birçok tavernada artık tabak kırılmadığını, Antalya'dan ihraç edilen karanfillerin kafa kısımlarının tabaklara doldurulup, sirtaki dansı sırasında kadınların başından döküldüğü yeni bir eğlence türü geliştirildiğini kaydetti. Yunanistan'a gönderilen karanfillerin kafa kısımlarının kopartıldığını belirten Yılmaz, bu yılbaşı eğlenceleri için de yaklaşık 5 milyon adet karanfilden 2 milyon dolar gelir beklediklerini açıkladı.

sirtakide-tabak-kirmanin-yerini-alan-turk-karanfilinden-2-milyon-dolarlik-gelir-7905-dhaphoto1.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.