Asgari ücrete zam maratonu başlıyor İşte masadaki konular

Asgari ücrete zam maratonu başlıyor İşte masadaki konular
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 11 Aralık Pazartesi günü toplantısına başlayacak.

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, 2024 yılı asgari ücretini tespit etmek için yarın ilk kez bir araya gelecek. Komisyon, enflasyon rakamları, yaşam maliyetleri ve ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak asgari ücreti belirleyecek. Komisyonun kararı, milyonlarca çalışanı ve işvereni yakından ilgilendiriyor.

SON ZAM İLE ASGARİ ÜCRET

Temmuz ayında yapılan ara zamla birlikte asgari ücret yüzde 34 artışla net 11,402 liraya yükselmişti.

DÖVİZ BAZLI REKOR

Asgari ücret, dolar karşısında tarihi bir seviyeye ulaştı ve 482 dolar oldu. Yeni asgari ücretin nasıl belirleneceği ise merak konusu. OVP'ye göre, altı aylık enflasyon tahmini ve Ocak ayında memurlara verilecek zam, asgari ücretin belirlenmesinde etkili olacak.

455.jpg

ENFLASYON TAHMİNİ VE MERKEZ BANKASI

2023 yıl sonu Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini yüzde 65 olarak belirlenirken, 6 aylık enflasyon tahmini yüzde 38 oldu. 5 aylık enflasyon rakamları yüzde 33,66 olarak kesinleşti.

BEKLENTİLER

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklayacağı enflasyon verileri merakla bekleniyor. Altı aylık dönemde enflasyonun yüzde 40'ı aşması öngörülüyor. Bu durumda, asgari ücretlilerin net maaşlarının 16 bin TL'yi geçmesi gerekiyor. Kamu çalışanlarının maaş zamlarına esas olan memur zammı oranı ise 17,100 TL olarak hesaplanıyor.

HÜKÜMET DESTEĞİ VE MASADAKİ KONULAR

Asgari ücretli çalışanlara yönelik 500 TL'lik devlet desteği, komisyonun gündeminde olacak. Taraflar, üç ayrı toplantıda kendi evlerinde görüş alışverişinde bulunacaklar. Dördüncü toplantıda ise asgari ücretin ne kadar olacağı duyurulacak.

0x0-asgari-ucret-2022-icin-vergi-ayari-yeni-asgari-ucret-ne-kadar-olacak-iste-yeni-asgari-ucret-hesabi-1636637582228-1.jpg

KOMİSYONUN İCELEYECEĞİ KONULAR

  • 6 aylık yüzde 38'lik enflasyon,
  • Memura yapılacak yüzde 50 artış,
  • İşverene yapılan 500 TL destek,
  • Bekar bir işçinin bir aylık geçim maliyeti,
  • İstihdamın korunması.

BÜTÇE DENGELERİ

Asgari ücretin ne kadar olacağı merak ediliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bu konuda karar vermek için çalışmalarını sürdürüyor. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, komisyonun ilk toplantısında net bir rakam açıklanmayacağını, bunun daha sonraki toplantılarda gündeme gelebileceğini söyledi. Asgari ücretin Aralık ayının son haftasında ilan edilmesi planlanıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.