Artık o ilaçlar hiçbir yerde satılmayacak ‘İlaç krizi büyüyor’

Artık o ilaçlar hiçbir yerde satılmayacak ‘İlaç krizi büyüyor’
Kur düşüklüğünden dolayı Türkiye’ye ilaç göndermek istemeyen yabancı ilaç şirketleri ile ilgili yeni gelişme yaşandı. Bu durum ilaç krizini daha da derinleştirecek.

Yurtdışından ilaç alımlarında Türkiye’nin Euro kurunu 17.5 olarak kullanması, yabancı firmaların ilaç göndermek istememesine neden oluyor. Kriz büyüdükçe büyüyor. Konuyla ilgili yaşanan yeni gelişmeler, sorunun daha da derinleşmesine neden olacak.

lac4.jpg

YABANCI ŞİRKETLER İLAÇ SATMAKTAN VAZGEÇTİ

Türkiye’nin kullandığı 17.5 Euro kurunu düşük bulan yabancı ilaç şirketleri, Türkye’ye ilaç göndermeyi bırakmıştı. Konuyla ilgili yeni gelişme bu durumun daha da kötüye gideceğini gösterdi.

Verilen yeni bir kararla ilaç fiyatlandırılmasında kullanılan 2023 yılı Euro/TL değerinin 2024’te de uygulanacağı belli oldu. Yaşanan bu gelişme piyasadaki ilaç krizini daha fazla büyütecek.

lac2.jpg

RESMİ GAZETE’DE KARAR YAYIMLANDI

Beşeri ve tıbbi ürünlerin fiyatlandırılması için kullanılan TL cinsinden Euro değeri, 2023’teki değerden devam ederek 2024’te de uygulanacak. Bu durum, yabancı ilaç firmalarının istemediği şekilde geliştiğinden ilaca ulaşmakta zorlanılan günler devam edebilir.

lac1.png

Resmi Gazete'de yayımlanan beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasına dair kararda değişiklik yapılması hakkında Cumhurbaşkanı kararıyla, bu karara geçici bir madde eklendi.

Eklenen bu 11. geçici maddeye göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında uygulanan TL cinsinden Euro değerinin, 2024 yılı için de uygulanmaya devam edilmesi, dolayısıyla 2024 yılında yeni Euro değerlemesi yapılmayacağı hüküm altına alındı.

lac3.jpg

Aynı karardaki 10. Madde gereğince, tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında Euro değeri 2023 yılı Aralık ayında yüzde 25 artırılmış ve 17,5483 TL olarak belirlenmişti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.