Araç satışında yeni dönem: Sert adımlar gelebilir

Araç satışında yeni dönem: Sert adımlar gelebilir
Araç alım-satımına ilişkin yeni kararlar alındı. 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı bir yıl daha uzatıldı. Peki bu kararla birlikte araç fiyatlarında düşüş olur mu? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel merak edilenleri cevapladı.

Ticaret Bakanlığı otomotiv sektörüne yönelik yeni kararlarını açıkladı. Buna göre "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesi uzatıldı ve kapsamı genişletildi. Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel satışlar da 6 ay 6 bin kilometre sınırı kapsamına alındı. Peki bu kararla birlikte araç fiyatlarında düşüş olur mu? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel merak edilenleri cevapladı.

Ertemel açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Geçtiğimiz hafta otomotiv sektörünü temsil ettiğimiz İstanbul Ticaret Odası ve STK’mız İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği’nde (İMAS) sektöre dair yaptığımız çalışmaları tamamlayarak tespitlerimizi hem İTO otomotiv komitesi hem de İMAS olarak ayrı ayrı Bakanlığımıza rapor halinde iletmiştik.

"TİCARET BAKANLIĞI’NA TESPİTLERİMİZİ AKTARDIK"

Buna müteakiben 19.06.2023 Pazartesi günü Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat’ın nazik davetleri ile tüm sektör temsilcileri olarak Ticaret Bakanlığı’mızda tespitlerimizi bizzat aktarma fırsatı bulduk.

"BİREYSEL KULLANICILARIN DENETLENMESİ GEREKTİĞİNİ PAYLAŞTIK"

Sektörümüzün öncelikli ihtiyaçları arasında bulunan 6 ay 6 bin km yönetmeliğinin sonuçları, bu yönetmeliğin uzatılması halinde suni fiyatların en önemli sebeplerinden olan kayıt dışı ticareti azaltmak maksadıyla bireysel kullanıcıların da denetlenmesi gerektiğini paylaştık.

Tüm bu istişareler neticesinde Bakanlığımız hızlı bir adım atarak, 6 ay 6 bin km yönetmeliğini 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzadığını ve yönetmelik kapsamında yapılacak denetimlere bireysel kullanıcıların da dahil edildiğini açıkladı.

"KAYIT DIŞI TİCARET VERGİLENDİRİLECEK"

Yeni düzenlemede bireysel kullanıcılara herhangi bir alım satım kısıtlaması yapılmayacağı ancak gerek internet ortamı gerekse saha denetimleri kapsamında tespit edilen kayıt dışı ticaret faaliyetlerinin Maliye Bakanlığı’mızla paylaşılarak vergilendirileceği açıklandı.

"BAKANLIĞIMIZ DAHA SERT ADIMLAR ATABİLİR"

Her mecrada dile getirdiğimiz ve fiyatlara doğrudan olumsuz etki eden otomotivde kayıt dışı ticaret konusunda önemli bir adım atılmış oldu. Denetimler ve uygulanacak cezai müeyyideler ile kayıt dışı ticaret konusunda caydırıcı olacağı kanaatindeyiz. Koşulların aynı şekilde sürmesi halinde önümüzdeki süreçte Bakanlığımızda daha sert adımlar da atılabilir.

FAHİŞ FİYATA SATIŞ YAPANLARA NE TÜR CEZALAR GETİRİLEBİLİR?

Denetimler sık yapıldığında tespitler de artacağından, mutlaka caydırıcı etkileri olacaktır. Bakanlığımız 6+6 kapsamında ikinci el otomobil satıcılarına uygulayacağı cezai müeyyideleri daha önce açıklamıştı.

Süresi uzayan yönetmelikte bu aynı şekilde devam edecek. Bu noktada asıl önemli olan, Ticaret Bakanlığı’nın tespit ettiği bireysel ticari amaçlı otomobil alan kişilerin Maliye Bakanlığı ile sürekli paylaşılacak olması. Bu kişiler yaptıkları kayıt dışı ticari faaliyetlere Maliye Bakanlığınca vergilendirilecekler.

"DENETİMLER FİYAT ARTIŞLARININ ÖNÜNE GEÇECEK"

Fiyatların artışlarında pek çok sebep var. Bizlerin üzerinde özellikle durduğu konu suni artışlar. Bu noktada caydırıcı denetimlerle konunun üzerine kararlılıkla gidildiği takdirde suni fiyat artışlarının önüne geçileceği, fiyat artışlarının kabul edilebilir oranda olacağını düşünüyoruz."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.