Apple'a rekor ceza: Binlerce iPhone kullanıcısına tazminat ödeyecek

Apple'a rekor ceza: Binlerce iPhone kullanıcısına tazminat ödeyecek
Batarya kısıtlaması uyguladığı gerekçesiyle 2018 yılında Apple'a açılan davada karar açıklandı. Suçlu bulunan teknoloji devi, binlerce kullanıcısına toplam 500 milyon doları bulan tazminat ödeyecek.

Akıllı telefon dünyasının lideri konumunda olan ABD'li şirket Apple, iPhone modellerinde batarya kısıtlaması uyguladığı gerekçesiyle 2018 yılında binlerce kişi tarafından dava edilmişti.

500 MİLYON DOLAR TAZMİNAT ÖDEYECEK

Apple'ın eskiyen modellerini kullanan kullanıcılara yönelik kısıtlayıcı işlemler uygulayarak yeni modellerin satışını artırmaya çalıştığı iddiaları son yıllarda dilden dile dolanırken, şirketin 2018 yılında batarya kısıtlaması uyguladığı gerekçesiyle binlerce iPhone kullanıcısı tarafından mahkemeye verildiği açıklanmıştı.

5 yıldır süren davada karar açıklanırken, Apple haksız bulunarak mağdurlara 500 milyon dolarlık tazminat ödeme cezası aldı.

APPLE'IN İTİRAZI REDDEDİLDİ

Toplu dava 2018’de açıldı. 2019’da Mahkeme, Apple’ın itirazını reddetti ve mahkeme süreci başladı. Yıllar süren dava sonucunda Apple, yaklaşık 100 milyon iPhone kullanıcısına minimum 310 milyon dolar ve 500 milyon dolara kadar nakit tazminat ödeyecek. Mahkemenin raporuna göre Apple batarya kısıtlaması, o dönemde iPhone 6, iPhone 6S ve iPhone 7 serilerine uygulandı.

Apple bu durumdan uzun bir süredir rahatsız olduğu belirtiliyor. Öyle ki şirket yazılım güncellemeleriyle batarya sağlığını korumak istiyor. Son olarak gelen beta güncellemesiyle iPhone modelleri şarj sırasında fazla ısındığında telefon bu uyarıyı vererek bataryayı korumak adına şarj işlemini askıya alıyor. Bu uyarı, telefonun güneş altında kalması ya da sıcak bir yerin üzerinde kalması sonucunda ortaya çıkabiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.