Alkol ve sigaraya dev zam yolda 'Üreticileri karalar bağlayacak'

Alkol ve sigaraya dev zam yolda 'Üreticileri karalar bağlayacak'
Alkol ve sigara üreticilerini derinden etkileyeceği gelişme yaşandı.

Alkol ve sigara üreticilerini derinden etkilenecek bir gelişme yaşandı. Yeni gelişme ile alkol ve tütüne ek zam olarak yansıyacağı belirtiliyor.

Maliyetlerin artması gerekçesiyle alkol ve sigara üreticilerine 50 milyon liraya varan tutarlarda teminat zorunluluğu getirilmesi ön görülüyor. Bu rakamın yeni zammın habercisi olduğu ise belirtiliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tütün ve alkol üretimi ile ticaretine teminat yükü getirmek için hazırladığı 2023/50 numaralı tebliğ taslağına göre, teminatlar 1 Ocak 2024’te zorunlu olacak ve en geç 60 gün içinde ödenmesi gerekecek. Teminatlar nakit para dışında banka teminatı ya da iç borçlanma senetleriyle de ödenme olanağı sunulacak. Açıklanan taslağa göre sigara üreten ya da ithal eden tüm firmalar 50 milyon TL, makaron üretenler 40 milyon, sigara kâğıdı ve filtre üretenler her biri için 5’er milyon teminat bedeli yatırılacak.

Bira ve şarap gibi fermante alkol için kapasiteye göre 5 ila 50 milyon lira arasında; rakı, viski, cin ve votka gibi alkol içinse kapasite farkı gözetilmeksizin 50 milyon lira teminat ücreti yatıracak.

raki-2.jpg

ZAM OLARAK GELEBİLİR

Teminat ödemelerinin üreticiyi derinden etkileyeceği ayrıca alkol ve tütün ürünlerine ek zam olarak yansıyacağı ise belirtiliyor.

Sigara ve alkole peş peşe gelen zamlarla birlikte fiyatlar oldukça yükselmişken, yılbaşından itibaren ek zamlarla birlikte bu fiyatların daha da artacağı konuşuluyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.