Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Şahintürk

Fatih Şahintürk

GİZLİ GERÇEKLER

Akıncılar Teşkilatı'nın kuruluşu ve MTTB ile mücadelesi

Türk siyasal tarihini yakından takip edenler AK Parti'nin ve Erdoğan'ın Akıncılar Teşkilatı kökenli olduğunu bilir ancak Akıncılar Teşkilatı'nın, MTTB'den ayrılış hikayesini pek bilmez.

Akıncılar Teşkilatı, 1976'da merhum Necmettin Erbakan'ın direktifiyle MTTB'ye alternatif olarak kuruldu.

Bu yazının konusu da Milli Görüş hareketinin, MTTB ile yollarını ayırmasının ve Akıncı teşkilatını kurmasının kısa hikayesidir…

MTTB'den başlayarak kısaca hatırlatalım…

1965'te Rasim Cinisli döneminde milliyetçi muhafazakâr gençlerin kontrolüne giren MTTB, 1971'de Ömer Öztürk'ün MTTB başkanlığından itibaren sokak çatışmalarından uzak durarak sinema, tiyatro, kültür sanat gibi çalışmalara ağırlık verdi.

Bilmeyenler için yazayım… 1971-1973 yılları arasında MTTB başkanlığı yapan Ömer Öztürk, Erenköy Cemaatinden Mahmud Sami Ramazanoğlu'nun halifelerindendir.

Fatih Gençlik Vakfı çatısı altında faaliyetlerine devam eden Öztürk'ün en yakın arkadaşlarından biri de MTTB ve TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman'dır.

Ömer Öztürk, MTTB Başkanıyken (1971-1973) yönetim kurulunda Abdullah Gül ve Fehmi Koru'nun da yer aldığını hatırlatalım…

Ömer Öztürk'ün başkanlığı döneminde 12 Mart muhtırasının olması ve terör olayları Öztürk'ü çok etkilemişti. Bu yüzden Öztürk, kendi döneminde ve daha sonraki dönemlerde MTTB gençliğini siyasetten ve sokaktan uzak tutmak için büyük çaba sarf etti.

Ömer Öztürk'ün diğer bir çabası da MTTB'nin herhangi bir siyasi partinin güdümüne girmemesiydi. Özellikle Milli Görüş Hareketi, MTTB'yi gençlik kolları gibi görüyor ve MTTB'nin MSP'nin kontrolünde olmasını istiyordu. Ömer Öztürk ise bu durumdan rahatsızdı.

MTTB yönetimi ile Milli Görüş hareketi arasındaki görüş ayrılığının diğer bir nedeni de ideolojikti.

1960'lı yıllardan itibaren İslamcı gençlik, özellikle tercüme eserler sayesinde başta Müslüman Kardeşler liderleri Hasan El Benna'nın, Seyyid Kutub'un, Pakistan İslam Cemaati lideri ve Rabıta kurucusu Mevdudi'nin kitaplarını okuyor, Türkiye dışındaki İslami görüşler hakkında bilgi sahibi oluyordu.

Türkiye'de ise Nakşi Halidi ekolünden gelen geleneksel medrese ekolü ise bu durumdan rahatsızdı. Çünkü İhvan hareketi onlara göre reformist bir hareketti.

Nakşi Halidi görüşe göre Cemaleddin Efgani ve Muhammed Abduh ekolünden gelen isimlerin kitapları İslam inancına ve ehli sünnet itikadına uygun değildi ve okunmamalıydı.

Üstelik Nakşi Halidi görüş, içinde şia inancının ve selefi/vahhabi ekolünün yer alacağı bir küresel hilafet fikrine de karşıydı. Dolayısıyla sadece Türkiye Müslümanlığı ile ilgileniyorlardı.

1970'de siyasete girip Milli Nizam Partisi'ni kuran Necmeddin Erbakan ise Mehmed Zahid Kotku'ya mensup olmasına rağmen, Müslüman Kardeşler'den Mevdudi'ye Libya'dan Eritre Müslümanlarına kadar geniş bir perspektif çizip İslami cemaatlerle sıcak ilişkiler geliştiriyordu. Sadece Türkiye Müslümanlığı ile değil dünya Müslümanlığı ile yakından ilgileniyordu.

Bu görüş ayrılıkları MTTB içindeki Milli Görüş ve Erbakan'a yakın isimlerin MTTB'den ayrılmasıyla sonuçlandı.

3 Ağustos 1975'te gerçekleşen MTTB kongresinde MSP'nin desteklediği MSP Üsküdar ilçe başkanı olan Mustafa Öztürk sadece 26 oy aldı. Ömer Öztürk'ün desteklediği rakibi Rüştü Ecevit ise 101 oy kazanmıştı.

Bu tarihten sonra Millî Görüş isimlerin MTTB çatısı altında kalmasının mümkün olmadığı anlaşılınca MTTB içindeki Millî Görüş yanlısı isimler MTTB ile yollarını ayırarak Akıncılar Derneği'nin kuruluş çalışmalarına başladı.

Akıncılar Derneği, Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademi öğrencisi 15 kişi tarafından 23 Ocak 1976'da kuruldu.

Akıncılar Derneğinin ilk başkanı da kuruculardan Rıza Tevfik Çavuş'tu.

Akıncılar Derneği'nde yer alan isimler arasında Mehmet Tezel, Mehmet Güney, Yakup Kaldırım, Ersönmez Yarbay, Metin Yüksel, Edip Yüksel, Yahya Düzenli, Hüsnü Kılıç, Zübeyr Yetik, Atilla Özdür, Mehmet Fazıl Aslantürk, Metin Külünk ve Recep Tayyip Erdoğan gibi isimler vardı.

Akıncılar Derneği'nde yer alan isimlerin birçoğu uzun yıllar MTTB'de faaliyet göstermişti.

Akıncılar Derneği kurulduğunda Mehmet Tezel MTTB Ankara Şubesinde Basın Yayın Müdürüydü. Mehmet Tellioğlu 1973-1976 aralığında MTTB Ankara Şubesi Ortaöğretim Komitesi başkanıydı. Akıncılar Ankara Şubesi'nin kurucu başkanı olacak olan Ersönmez Yarbay, MTTB Ankara Şubesi'nde Trafik Müdürüydü.

Recep Tayyip Erdoğan da 1975'te MTTB Sosyal Tesisler Müdür yardımcılığı görevini yerine getirmişti.

MSP ve Erbakan'ın desteğiyle kurulan Akıncılar Derneği kısa sürede ülke çapında örgütlenerek faaliyetlere başladı. Akıncılar bu dönemde MTTB gibi sokak çatışmalarından uzak durmaya gayret etti. Akıncılar, 22 Ağustos 1976'da 1'nci Kongresini yaptı ve Mehmet Tezel bu kongrede genel başkan seçildi. Nisan 1978'deki Akıncılar 2'nci kongresinde ise Mehmet Tellioğlu Akıncılar Derneği başkanı seçildi.

Akıncılar 3 Mart 1979'da 3'ncü kongresini yaptı ve Mehmet Güney Akıncılar Derneği genel başkanı seçildi.

23 Şubat 1979'da Fatih Akıncı Derneği Başkanı Metin Yüksel'in Fatih Camisi avlusunda öldürülmesi Akıncıları çok etkiledi.

Akıncılar Derneği, 13 Aralık 1979'da kapatıldı. Ardından Konya'da Rıza Tevfik Çavuş liderliğinde 8 Mart 1980'de açılan Akıncı Gençlik Derneği de 12 Eylül 1980 darbesinden sonra kapatıldı.

Sadece üç yıl faaliyet gösteren Akıncılar, bugün Türkiye'nin kaderini çizen kadroların çıkış noktası oldu...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları