Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Şahintürk

Fatih Şahintürk

GİZLİ GERÇEKLER

Akıncılar, Akıncı Güç ve İbda'nın doğuşu

Geçen haftaki yazımda Akıncılar Derneği'nin MTTB'den nasıl ayrılıp kurulduğunu yazmıştım.

İskenderpaşa Cemaatinden Erbakan'ın 1969'da Konya'dan bağımsız milletvekili seçilmesiyle başlayan Milli Görüş Hareketi, kısa sürede büyük başarı göstermiş ve TBMM'nin kilit partisi olmuştu.

1970'lerin en organize gençlik örgütü olan MTTB de Milli Görüş hareketine yakındı ancak Erbakan MTTB'yi Milli Görüş'ün gençlik kolları gibi konumlandırmak istiyordu.

MTTB Başkanı Ömer Öztürk ve sonraki dönemlerde seçilen başkanlar ise siyasete sıcak bakmıyor, MTTB'yi siyasetten ve sokaktan uzak tutmak istiyordu.

Bu çatışma Erbakan'a yakın isimlerin MTTB'den ayrılıp Akıncı Derneğini kurmasıyla sonuçlandı.

Akıncılar Derneği, Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademi öğrencisi 15 isim tarafından 23 Ocak 1976'da kuruldu.

Akıncılar Derneğinin ilk başkanı da kuruculardan Rıza Tevfik Çavuş'tu.

Akıncılar Derneğinde yer alan isimler arasında Mehmet Tezel, Mehmet Güney, Yakup Kaldırım, Ersönmez Yarbay, Metin Yüksel, Edip Yüksel, Yahya Düzenli, Hüsnü Kılıç, Zübeyr Yetik, Atilla Özdür, Mehmet Fazıl Aslantürk, Metin Külünk ve Recep Tayyip Erdoğan gibi isimler vardı.

Akıncılar Derneği'nde yer alan isimlerin birçoğu uzun yıllar MTTB'de faaliyet göstermişti.

Akıncılar Derneği kurulduğunda Mehmet Tezel MTTB Ankara Şubesinde Basın Yayın Müdürüydü. Mehmet Tellioğlu 1973-1976 aralığında MTTB Ankara Şubesi Ortaöğretim Komitesi başkanıydı. Akıncılar Ankara Şubesi'nin kurucu başkanı olacak olan Ersönmez Yarbay, MTTB Ankara Şubesi'nde Trafik Müdürüydü.

MSP ve Erbakan'ın desteğiyle kurulan Akıncılar Derneği kısa sürede ülke çapında örgütlenerek faaliyetlere başladı. Akıncılar bu dönemde MTTB gibi sokak çatışmalarından uzak durmaya gayret etti.

Akıncılar, 22 Ağustos 1976'da 1'nci Kongresini yaptı ve Mehmet Tezel bu kongrede genel başkan seçildi.

Nisan 1978'deki Akıncılar 2'nci kongresinde ise Mehmet Tellioğlu Akıncılar Derneği başkanı seçildi.

Akıncılar 3 Mart 1979'da 3'ncü kongresini yaptı ve Mehmet Güney Akıncılar Derneği genel başkanı seçildi.

Aynı yıllarda Milli Görüş'ün ve MTTB'nin duayen ismi Necip Fazıl da Milli Görüş hareketinden ayrılıp MHP ve Türkeş'e yakınlaşmıştı.

Bu arada Akıncılar Derneği içinde yer alan kendini Necip Fazıl ve Büyük Doğu idealine adayan bir grup genç, Salih Erdiş (Salih Mirzabeyoğlu) liderliğinde 1975'te Gölge dergisini çıkarmış ancak Gölge dergisi 1977'de yayın hayatına son vermişti.

Daha sonra İBDA-C adını alacak Gölge dergisi grubu içinde Salih Erdiş, Akit gazetesi kurucularından Yalçın Turgut Balaban, Akit gazetesi köşe yazarı Atilla Özdür, Hüsnü Kılıç ve Zübeyr Yetik gibi isimler vardı.

23 Şubat 1979'da Fatih Akıncı Derneği Başkanı Metin Yüksel'in Fatih Camii avlusunda öldürülmesi Akıncıları çok etkiledi.

Metin Yüksel'in şehit edilmesinden sonra Akıncılar Derneği, seslerini duyurmak için yeni bir dergi çıkarmaya karar verdi.

Akıncılar Derneği'nin resmi yayın organı olacak dergi için yönetim kurulu üyesi Hüsnü Kılıç görevlendirildi.

Akıncılar Derneği yönetim kurulu üyesi Hüsnü Kılıç, Mehmet Güney'den dergi çıkarma yetkisini aldıktan sonra 10 Haziran 1979'da "Akıncı Güç" dergisini çıkardı.

Ancak derginin künyesinde derginin sahibi olarak Mehmet Fazıl Aslantürk'ün adı yazıyordu. Üstelik dergi Necip Fazıl ve Büyük Doğu idealini benimsemişti. Millî Görüş'ü reddediyor ve gençleri silahlı mücadeleye davet ediyordu.

Akıncılar Derneği ve Mehmet Güney, Akıncı Güç dergisini görünce hemen harekete geçti.

15 Temmuz 1979'da Yeni Devir gazetesine bir açıklama yaparak Akıncı Güç dergisinin Akıncılar Derneği ile bir ilgisi olmadığını açıkladı.

2 gün sonra 17 Temmuz 1979'da Hüsnü Kılıç ve Mehmet Fazıl Aslantürk'ü Akıncı Derneği yönetim kurulundan ihraç etti.

Akıncı Güç de 17 Ağustos 1979'da bir deklarasyon yayınlayarak Akıncılar Derneği ile bir ilgisi bulunmadığını açıklayarak Akıncı Derneğini miskin bir tabela derneği olmakla suçladı.

Aynı dönemde Milli Görüş hareketinden ayrılmış bulunan Necip Fazıl da "Akıncı Güç" dergisini kabul ederek, MTTB ve Akıncılar Derneğini ağır bir şekilde eleştirdi.

Akıncı Güç tasfiyesinden sonra Mehmet Güney de 3 Ağustos 1979'da Akıncılar Derneği adına "Akıncı" dergisini yayınlamaya başladı.

Akıncı dergisinin yazar kadrosunda Ali Bulaç, Ali Rıza Demircan, Selahaddin Eş Çakırgil, Akif İnan, Sadık Albayrak, Rasim Özdenören ve Erdem Beyazıt gibi isimler vardı.

Akıncılar Derneği, 13 Aralık 1979'da kapatıldı. Ardından Konya'da Rıza Tevfik Çavuş liderliğinde 8 Mart 1980'de açılan Akıncı Gençlik Derneği de 12 Eylül 1980 darbesinden sonra kapatıldı.

Akıncı Güç kadrosu 12 Eylül'den sonra örgütleşerek İBDA-C (İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi) hareketine dönüştü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları