Ağrı kesici kullananlar dikkat 'Bir anda parmaklarınız ve dudaklarınız morarabilir

Ağrı kesici kullananlar dikkat 'Bir anda parmaklarınız ve dudaklarınız morarabilir
Türkiye'de yaygın olarak bulunan parasetamol içeren ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarla ilgili doktorlar uyarılarda bulundu.

Parasetamol içeren ilaçların kolaylıkla temin edilebilir olmasına rağmen, uzun süreli kullanımının tehlikeli sonuçlara yol açabileceği belirtiliyor. Bu sonuçlardan bazıları arasında yorgunluk, nefes darlığı, anemi, karaciğer hasarı ve böbrek hasarı gibi sağlık sorunları bulunuyor.

Pratisyen hekim Semiya Aziz'in ifadelerine göre, parasetamolün düşük dozda ve kısa süreli kullanımının baş ağrısı ve ateşi düşürmede etkili olduğu biliniyor. Ancak uzun süreli kullanımı, çeşitli sağlık sorunlarına ve hatta kişinin cilt renginde değişikliklere yol açabilir.

ekran-goruntusu-2024-02-28-135553.pngİngiliz sağlık otoritesi NHS'e göre, önerilen dozda alındığı sürece parasetamolün uzun yıllar boyunca güvenli olduğu belirtildi.

Ancak Semiya Aziz'in ve diğer bilim insanlarının vurguladığı gibi, uzun süreli kullanımın kan basıncında artışa neden olabileceği ve bu durumun kalp krizi ve felç riskini artırabileceği endişe verici.

ekran-goruntusu-2024-02-28-135607.pngEdinburgh Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, rutin olarak parasetamol kullanan kişilerin kan basıncında önemli bir artış olduğunu ve bu durumun kalp hastalığı veya felç riskini yaklaşık yüzde 20 oranında artırdığını ortaya koydu.

Bu nedenle, uzmanlar parasetamol kullanımında düşük dozların tercih edilmesi ve dozun aşamalı olarak artırılmaması gerektiğini önerildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.