Adeta servet değerinde 'İşte dünyanın en ölümcül madeni

Adeta servet değerinde 'İşte dünyanın en ölümcül madeni
'Şeytan Altını' olarak nam yapan sülfür madeni yüksek maliyeti ile tekrar gündeme geldi.

Madencilerin "Şeytanın Altını" olarak adlandırdığı, dünyanın en tehlikeli maddesi olarak bilinen sülfür yeniden gündemde. Endonezya'nın Java bölgesindeki Kawah Ijen yanardağı, geceleri yamaçlarında beliren mavi alevlerle turistlerin dikkatini çekiyor. Bu büyüleyici manzaranın ardında, madencilerin tehlikeli ve riskli çalışma koşullarıyla çıkardığı "Şeytanın Altını" adı verilen sülfür bulunuyor.

shutterstock-1503581642.jpgSülfür, şeker, kibrit ve pil gibi ürünlerde kullanılan önemli bir doğal kaynak olmasına rağmen, Endonezya'daki kükürt madenciliği son derece tehlikeli bir iş. Diğer işlere göre daha yüksek maaş sunması nedeniyle cazip görünse de, bu madencilik faaliyeti yaşamı tehdit eden koşullar içeriyor.

kukurt-nedir-kullanim-alanlari-ozellikleri-ve-cikarilan-yerler.jpgYanardağdan atılan sülfür gazı, metal borular aracılığıyla dışarıya yönlendirilir ve sarı levhalar halinde katılaşır. Madenciler, bu levhaları elle kırarak sepetlere yerleştirir ve omuzlarında kraterin yüzeyine taşır. Bu ağır yük taşıma işlemi, madencilerin ortalama yaşam süresini 50 yılın altına düşürmekte ve omurga yaralanmalarına neden olmaktadır.

gettyimages-90995337-fed426abafaf424d80558a8d71a51105.jpgAyrıca, kraterin tabanındaki zehirli sülfür dioksit dumanları da madenciler için ciddi bir tehdit oluşturur. Uygun koruma olmadan çalışan madenciler, bu gazı soluyarak ciğerlerine ve gözlerine zarar verebilirler.

4-a-network-of-ceramic-pipes-installed-on-the-steaming-slopes-of-the-crater-channelise-the-volcanic-gases-which-come-out-as-molten-sulphur-the-miners-prise-out-chunks-as-they-condense-and-solidify.jpgJava'daki sülfür madencileri, dünyadaki son madencilik topluluklarından biri olarak bilinmektedir. Sülfür endüstrisinin değeri 13 milyar doları aşıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.