60 bin lira maaşa yana yakıla işçi arıyorlar 'O sektörde çalışanlar dikkat'

60 bin lira maaşa yana yakıla işçi arıyorlar 'O sektörde çalışanlar dikkat'
Kahramanmaraş Merkezi Depremlerin Ardından Kalifiyeli Eleman Sıkıntısı Çekiyor.

Kahramanmaraş merkezi, son dönemde yaşanan depremlerin ardından inşaat sektöründe kalifiyeli eleman bulma konusunda ciddi bir sıkıntı yaşamaktadır. İşverenler, sektördeki nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak adına aylık 60 bin liraya kadar eleman bulma konusunda zorluk çekiyorlar.

Benzer bir durum, başta İstanbul olmak üzere birçok büyükşehirde de işverenlerin karşılaştığı ortak bir sorun haline gelmiş durumda.

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, sektördeki mavi yakalı eleman eksikliği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

asgari-ucret-44.jpg

Şişik, bu sorunun son 15 yıldır devam ettiğine dikkat çekerek, son yıllarda usta-çırak ilişkisinde yaşanan kopuklukların etkisinin büyük olduğunu belirtti. Eleman sıkıntısı nedeniyle çırakların hızla usta pozisyonlarına yükseldiğini ve işin inceliklerini öğrenme sürecinin kısaldığını ifade eden Şişik, Türk inşaat firmalarının yurt dışında birçok projeye imza attığını ve pandemi sonrası bu firmaların kalifiye elemanları yurt dışına götürdüğünü dile getirdi.

emekli-4-kopya.jpg

Ayrıca, Şişik, büyükşehirlerdeki işçilerin deprem bölgelerine yönelmesiyle birlikte işgücü arzı ile talebi arasında dengesizlik yaşandığını vurguladı. Eleman bulma zorluğu nedeniyle ücretlerin yükseldiğine değinen Şişik, günlük 2 bin liraya işçi bulmanın dahi zorlaştığına işaret etti. Müteahhitlerin zamanla yarıştığına dikkat çeken Şişik, sorunun çözümü için geçici işçi ithalatının bir çözüm olabileceğini, ancak kalıcı bir çözüm için meslek okullarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.