6 şubat depreminin ardından 508 nokta yer değiştirdi

6 şubat depreminin ardından 508 nokta yer değiştirdi
Binlerce insanın öldüğü 6 şubat depremlerinde yapılan çalışmada 508 noktanın yer değiştiği kaydedildi.

Türkiye Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üsleri sırasıyla Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 7,8 ve 7,5 Mw  büyüklüklerindeki iki depremle sarsıldı.

Depremler sonucunda Türkiye'de resmî rakamlara göre en az 50 bin 783, Suriye'de ise en az 8 bin 476 kişi hayatını kaybetti ve toplam 122 binden fazla kişi ise yaralandı.

Kahramanmaraş'ta 11 ili etkileyen depremlerin ardından fay hattına yönelik yapılan çalışmalar sürüyor.

Son olarak Maden Tetkik Arama (MTA) ekiplerinin hazırladığı Pazarcık ve Elbistan Deprem raporları, şiddetiyle asrın felaketi olarak adlandırılan depremlerin yıkımını da gözler önüne serdi.

Ekipler, İHA’larla fotoğrafı çekilen deprem bölgesinin 567 kilometre yüzey kırığını haritalandırdı. Çalışmalar esnasında yer yüzeyinin birçok kısmında kaymalar meydana geldiği tespit edildi. Yüzey kırığına bağlı olarak tarla, zeytinlik, bahçe, kaldırım, sulama arkı, kanal, dere, asfalt yol, taş duvar, orman yolu ve çit gibi birçok noktada parçalanma ve kaymalar meydana geldiği belirlendi.

508 NOKTADA YER DEĞİŞTİ

Yeni Şafak'ın haberine göre; Çalışma kapsamında Pazarcık Depremi sırasında gelişen 400 km uzunluğundaki yüzey kırığı boyunca 410 noktada, Elbistan Depremi sırasında ise 167 km uzunluğundaki yüzey kırığı boyunca 98 noktada yer değiştirme oluştuğu gözlemlendi.

EVİN KONUMU 30 DERECE BATIYA KAYDI

Gaziantep Nurdağı’ndaki bir evin önce depremden önceki konumu uydudan tespit edildi. Ardından ise depremden sonraki konumu belirlendi. İncelemeler sonucunda evin bulunduğu konumunun 30 derece batıya kaydığı belirlendi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.