16 köpek ırkının sahiplendirilmesi yasaklandı

16 köpek ırkının sahiplendirilmesi yasaklandı
Köpek sahiplerini tarafından tartışmalara neden olan yasa da bazı köpek cinsleri hakkında sınırlandırılmalar getirirken, bazı cinsler içinde yasaklama getirildi.

Karar Mısır'da, mayıs ayı sonunda açıklanan ve vahşi hayvanlar, zehirli böcekler ve sürüngenlerin yanı sıra yeni yasaya göre tehlikeli olarak sınıflandırılan birçok köpek cinsinin de üretilmesinin ve sahiplenilmesinin ağır sınırlamalara tabi tutulmasını veya yasaklanmasını içeriyor.

Yeni yasa yalnızca 10 seçilmiş ırkın güvenlik muayenesinden geçmeden sahiplenilmesine izin veriyor: Cocker Spaniel, Labrador, Kaniş, Mallinois (Belçika kurt köpeği), Pomeranyalı (süs köpeği), Jack Russell, Danua, Beyaz çoban Köpeği, Malta köpeği, Samoyed.

Yasaya göre bu ırktaki köpeklerin haricindekiler için hayvanseverleri oldukça zorlayacak tedbirler getirilecek. Sahiplenilmesi doğrudan yasaklanan Pitbull, Rottweiler, Alman Çoban, Boxer, Husky, Kafkas Çoban ve Bullmastiff gibi toplamda 16 ırkın dışında kalan köpeklerin ise uğraştırıcı bir güvenlik ve ruhsatlandırma süreçlerinden geçirileceği, güvensiz görüldükleri takdirde kamu görevlisi veterinerler tarafından hayvanlara el konulabileceği bildirildi. Ruhsat sürecinin bir parçası olarak ise Mısır Veteriner Hizmetleri’ne 50 bin Mısır Poundu’na (yaklaşık 1600 dolar) varan ücretlerin ödenmesi gerekeceği aktarıldı.

Yasa, bu köpek ırklarının sahiplerine, bu köpekleri Veteriner Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne teslim etmeleri için idari yönetmeliğin yayınlanma tarihinden itibaren bir ay süre veriyor. Ayrıca, listelenen diğer köpek ırklarının sahiplerine, idari düzenlemelerin yayınlandığı tarihten itibaren geçerli olmak üzere izin almak için bir yıllık süre tanındığı belirtildi.

Ahram intenet sitesinin haberinde, Mısır Hayvanlara Merhamet Derneği Başkanı Mona Khalil yasayı, “bir araba kazası nedeniyle insanların araba kullanmasının yasaklanmasına” benzetti.

Yasaklı ırkların keyfi olarak belirlendiğini söyleyen Khalil, listedeki bazı ırkların farklı isimler altında hem yasaklı hem de izinli olması gibi tutarsızlıkların altını çizerek, yasayı hazırlayanların köpek ırklarını ve gerçek saldırganlık seviyelerini bilmediğini gösterdiğini savundu.

Buna örnek olarak beyaz çoban köpeğinin Alman çoban köpeğiyle tek farkının tüylerinin rengi olduğu yorumu yapıldı.

Karar şubat ayında ünlü bir televizyoncunun Pitbull cinsi köpeğinin bir kişiyi öldürmesiyle sonuçlanan trajik olayın ardından geldi. Olay ülke genelinde şok etkisi yaratmış ve kamuoyunda gelecekteki trajedilerin önlenmesi için daha sıkı düzenlemeler yapılması çağrılarına yol açmıştı.

Mısır’da ayrıca, birçoğu insanlara saldıran binlerce başıboş köpeğin dolaştığı ifade edildi. Sağlık ve Nüfus Bakanlığı’nın 2019 yılında sadece dört ay içinde 6 bin 241 köpek saldırısı vakası açıklamış olduğu aktarıldı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.