1 Aralık'tan itibaren zorunlu olacak' ÖTV MTV derken bir masraf daha geliyor

1 Aralık'tan itibaren zorunlu olacak' ÖTV MTV derken bir masraf daha geliyor
1 Aralık tarihinde hayata geçirilecek bu uygulama kış aylarında trafik güvenliği için önem arz etmekte. Öte yandan ÖTV, MTV ödemekle boğuşan araç sahiplerinin sırtına maddi bir yük daha bindi. İşte haberin detayları…

Tüm Türkiye’de 1 Aralık tarihinden itibaren geçerli olacak bu uygulama özellikle kış aylarında gerekli ama bir o kadar da masraflı.

Havaların soğumasıyla birlikte yaklaşan kış aylarında uygulanan zorunlu kış lastiğinin ne zaman takılması gerektiği araç sahipleri tarafından merak ediliyor. Trafikte olan sürücüler olası bir buzlanma ve donmaya karşı önlem almak için kış lastiği araştırmalarına başladı. Araç sahiplerine bir masraf daha çıktı. 1 Aralık tarihinden itibaren zorunlu kış lastiği dönemi başlayacak. Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlarda bu tarihten itibaren sürücüler kış lastiği takmak zorunda kalacak.

LASTİKTE KRİTİK DETAY

Kış için araç bakımları ve lastik seçimleri hakkında bilgi veren uzmanlar kış lastiklerinde üretim tarihlerine dikkat çekti. Standart bir araç lastiğinin raf ömrünün ortalama olarak 10 yıl olduğunu belirten uzmanlar, araca takılan bir lastiğin ise ömrünün 5 yıl olduğunu açıkladı. 2. El lastik almayı düşünen vatandaşlar için, lastiklerin üretim tarihinin çok eski olmaması ve lastiklerdeki ‘diş derinliği’ en önemli unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.

Ek bir bilgi olarak; yeni bir binek lastiğin başlangıçta diş derinliği 8-9 mm civarındadır. Yasal olarak, lastik genişliğinin %75'i ve tüm çevresi boyunca diş derinliği 1,6 mm'ye inene kadar lastiklerinizi kullanabilirsiniz.

DOĞRU KIŞ LASTİĞİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

-Araç üreticilerinin tavsiye ettiği lastik ebatlarını kullanın

-Lastiğin fren ve çekiş özelliklerini inceleyin

-Lastiklerin üzerinde kar logosunun yer alması gerekli

-İklim özelliklerine uygun kış lastiği seçimi yapın

-Kış lastiklerinin üretim yılı çok önemli

KIŞ LASTİĞİ TAKILDIKTAN SONRA NE YAPILMALI?

Kış lastiği takıldıktan sonra yapılması gereken en önemli işlem rot ayarıdır. Peki rot ayarı nedir ve rot ayarı bozulunca ne olur? Aracınızın rot ayarı bozulduğunu nasıl anlarsınız? İşte tüm detaylar…

ROT AYARI NEDİR?

Bağlantı çubuğu olarak da bilinen rot, aracın direksiyon mafsalını ön tekerlekteki rot başına bağlar. Rot ayarı ise tekerleklerin kaldırıma çarpması veya derin çukurlardan hızla geçmesi sonucu bozulan tekerlek hizalamasının düzeltilmesi için yapılan işleme deniyor.

Rot ayarı lastik aşınmasını önlemenin yanı sıra süspansiyonlar üzerindeki gerilimi azaltmak ve aracın yol tutuşunu iyileştirmek gibi güvenli sürüş ihtiyaçlarından dolayı da yapılabiliyor.

ROT AYARI BOZULUNCA NE OLUR?

Aracınızın rot ayarı bozulduğunda aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz:

Aracın sağa veya sola çekmesi: Aracınız sürüş sırasında eğimsiz bir zeminde ve direksiyon düz konumdayken sağa veya sola doğru çekiyorsa hizalama yani rot ayarı bozulmuş olabilir.

TİTREŞİMLİ DİREKSİYON

Direksiyon simidinin yüksek hızlarda titreşim tepkisi vermesi rot ayarının bozuk olduğuna işaret edebilir. Oldukça tehlikeli olan bu durum lastik aşınmasını hızlandırarak sürüş sırasında lastiklerin patlamasına dahi neden olabiliyor.

DÜZENSİZ LASTİK AŞINMASI

Lastiklerin iç veya dış kenarlarında asimetrik yıpranmalar gözlemliyorsanız tekerleklerin rot ayarı bozulmuş olabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.