Zombi mezarları ortaya çıktı' Binlerce yıllık sır çözüldü' Mezardan çıkmaya çalışıyordu!

Zombi mezarları ortaya çıktı' Binlerce yıllık sır çözüldü' Mezardan çıkmaya çalışıyordu!
Yaklaşık 4 bin 200 yıllık bir "zombi mezarı" gün yüzüne çıktı.

Almanya'da, Saksonya-Anhalt eyaletinde bulunan Oppin kasabasında yapılan yazılarda Bronz Çağı'na tarihlenen bu mezarın içinde, 40 ila 60 yaşları arasında olduğu tahmin edilen bir erkeğe ait kalıntılar bulundu. Araştırmacılar, cesedin üstüne büyük bir taş blok konulmuş olmasının, muhtemelen ölen kişinin dirilmesini önlemek amacıyla yapıldığını ifade ediyor.

Proje Yöneticisi Susanne Friederich, "Taş Devri'nde bile insanların hortlaklardan korktuğunu biliyoruz. O dönemde ölülerin bazen mezarlarından çıkmaya çalıştığına inanılıyordu" ifadelerinde bulundu.

ekran-goruntusu-2024-04-22-153535.png

Arkeologlar, bu gömü alanını Beaker veya çan biçimli çömlek kültürüyle ilişkilendiriyor. Beaker halkı, MÖ 2 bin 800 civarında Avrupa'da ortaya çıkmış ve kıtanın batısı ile Afrika'nın bazı bölgelerine yayılmıştı. Mezarlarında çömlek gibi eşyalar bırakmalarıyla biliniyorlar.

Avrupa'nın farklı bölgelerinde bulunan zombi mezarları, ölülerin dirilmesinden duyulan korkuya işaret ediyor. Bazı mezar alanlarında cesetlerin kol ve bacaklarına taşlar bağlanarak ağırlıkları aşağıya çekilmeye çalışıldığı, bazılarında ise ağızlarına taşlar konulduğu gözlemlenmişti.

Geçmişte İtalya'da da benzer bir keşif yapılmıştı. 2018'de, MS 450 civarında patlak veren sıtma salgınında hayatını kaybeden çocukların gömüldüğü düşünülen bir mezarlık bulunmuştu. Bu mezarlıkta, en büyük kişi olan 10 yaşındaki bir çocuğun ağzına taş yerleştirilmişti.

ekran-goruntusu-2024-04-22-153542.pngArizona Üniversitesi'nden antropolog Dr. David Soren, ölülerin ruhlarını kötü amaçlar için kullanabilecek gizemli güçler ve hortlaklara karşı büyük bir korku olduğunu ifade edilmişti.

Bu nedenle, cesetlerin ağızlarına ya da üstlerine konulan taşlar, topluluğu korumak için kullanılan apotropaik (kötülüğü önleme) yöntemler olarak belirtiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.