Yaz sıcakları hasta etmesin

Sıcak havaların artmasıyla insanlar bunalınca serinlemek için denize gidiyor. Ancak uzmanlar, denizin ve güneşin tadını çıkarırken yaz hastalıklarına karşı dikkatli olunmasını tavsiye ediyor. Kalp hastalıkları, ishal, ateş, güneş çarpmalarına karşı önlem alınırsa güzel bir yaz sezonu geçirilebileceğini  ifade ediyor. Bilindiği gibi aşırı sıcak hava vücudumuzu sıvı kaybı, tuz kaybı nedeniyle olumsuz etkiler. İleri yaşta olanların sıvı alımını artırmaları, aşırı sıcaklardan kendilerini korumaları beyin, böbrek, kalp gibi hayati organların beslenmeleri açısından önem taşıyor.

Uzmanlara göre, sıvı kaybı ve mineral dengesindeki bozulma; kişi uyumadığı halde ve çaba göstermesine rağmen çevresinde olanları tam fark edememe durumu, yorgunluk, huzursuzluk, kalp hızında artış gibi kendini gösterebilir. İdrar söktürücü tansiyon ilacı kullanan hastalarda ise bu duruma sıkça rastlanır. Sıcaklara karşı özellikle tansiyon tedavisi görenlerin dikkatli olması gerekiyor. Nemli havalarda bu durum daha da önem arz etmektedir. Çünkü kuru hava terin buharlaşmasına sebep olarak vücut ısısının düşmesine yardımcı olurken, nemli havalarda vücut ısısının dengelenmesi ve dolayısıyla kan basıncı olumsuz etkilenir.

Uzmanlar, bilhassa yaşlı kişilerin (damar yapılarının daha kırılgan olması sebebiyle) güneşin dik olarak geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları, şapka gibi koruyucu kullanmaları, çok su içmeleri, tedavilerini aksatmamalarını tavsiye ediyor.

Tatil için gidilen yerlerde havuz, deniz, otel, banyo, tuvaletin hijyenik olduğundan emin olunmazsa bunları kullanmayın deniyor. Havuzun bakımının son tespit değerlerinin yazdığı levhanın görünebilir yerde panoya asıldığına dikkat edilmesi isteniyor.

Yaşam için vazgeçilmez olan güneşin sağlığımıza da olumlu yararları olduğu bilinmektedir. Uzmanlara göre, tüm bu olumlu etkilere karşın güneş altında uzun süreli kalmak beraberinde bazı olumsuzlukları getirebilir. Güneş çarpması, güneş alerjileri, bazı cilt hastalıklarının alevlenmesi, uzun dönemde cildin yaşlanması ve cilt kanseri risklerine neden olabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları