Yaz gribi

Grip denilince akla kış mevsimi geliyor. Ancak, yaz günlerinde de insan bu hastalığa yakalanabiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Uzmanlara göre, yazın havadaki ozon miktarının artması nedeniyle hastalık kendini gösteriyor. Yaz mevsiminde de tedbirli olmak gerekiyor. Çünkü, burun akıntısı, ses kısıklığı, terleme, ateşle ortaya çıkan yaz gribini, klimanın doğru kullanılmaması da tetikliyor.

Yaz gribi, sonbahar ve kış mevsiminde görülenden farklı olarak alerji şeklinde ortaya çıkarken, havadaki alerjik reaksiyona sebep olabilen faktörler; kişinin vücut direncinin düşmesi, klima tozları, plajlar ve toplu yaşanılan yerlerde zaman geçirilmesine bağlı olarak yazın da grip tipi virüs enfeksiyona yol açabiliyor. Gribe benzer belirtiler gösterse de hastalığın sebep olduğu organizmalar gribe göre farklıdır. Öncelikle bu hastalık kişiden kişiye bulaşmazken, hastalık mikrobu; su tesisatları, soğutma kuleleri ve havalandırma sistemlerinde çoğalarak yayılır. Bu cihazların içinden geçen su zerreciklerinin solunması veya istem dışı nefes yollarına kaçması ile kendini gösterir. Kişi yavaş yavaş hastalanmaya başlar. Yaz gribinde çevreden tavsiye edilen ilaçlar kesinlikle kullanılmamalı, mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır.

Uzmanlara göre, yaz gribinden korunmak için "Dengeli beslenmek, hava kirliliğine neden olan etkenlerden uzak durmak, bol su tüketmek, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek" gerekiyor. Ayrıca, çok soğuk su gibi içeceklerden kaçınırken, uyku ve istirahate dikkat edilmesi lazım. Şikayetler geçmezse doktora başvurulmalı. Uzmanlara göre, ateşle seyreden yaz gribi ve  enfeksiyonların belirtileri, bazen sessizce oluşan zatürree (pnömoni), bronşit ve diğer virüs enfeksiyonlarıyla  karıştırılabiliyor. Bu nedenle yaz mevsimindeki ishal vakalarının altında bir bakteri veya amip gibi bir etken olup olmadığı, diğer ateşli soğuk algınlığı gibi durumlarda da başka bir virüs veya enfeksiyonun varlığının bulunup bulunmadığının tanı yönünden araştırılması gerekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları