Yaz aylarında çocuk sağlığı

Yaz mevsiminde artan sıcaklardan büyükler gibi çocuklarda etkilenmektedir. Bu nedenle yaz aylarında park ve havuzlarda eğlenen çocukların çeşitli yaz hastalıklarına yakalanma riski vardır.

Uzmanlar, bu yüzden anne ve babaları çocuklarını havuz enfeksiyonları, güneş çarpması, yaz ishalleri gibi hastalıklardan korumaya çalışmaları konusunda her yıl uyarmaktadır.

Peki bu durumlarda ne yapmalı?

Uzmanlar, sıcaklığın yükselmesiyle birlikte mikropların yüzeylerde ve besinlerde daha kolay çoğaldığını belirterek bu durumun ishal ve kusmaya neden olan enfeksiyon hastalıklarının yaz mevsiminde daha sık görülmesine neden olduğunu belirtiyor.

Tıp uzmanlarına göre, güneş çarpması ve güneş yanıkları yaz aylarında daha sık görülmektedir. Bu yüzden özellikle açık tenliler ve çocuklar güneşin yan etkilerinden oldukça etkilenmekte, bu etkilere karşı daha dikkatli davranılmalıdır. Ayrıca yaz aylarında çocuklarda, havuz ve denizden kaynaklı oluşan dış ve orta kulak iltihapları sıkça görülmektedir. Yaz aylarında bir diğer sorun ise böcek sokması ve ısırmalarıdır.

Tıp uzmanları, uzun süre güneşe maruz kalan çocuklara nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda şu bilgileri veriyor:

"Saatlerce güneşe maruz kalan çocuklar gölge ve serin bir yere alınmalıdır. Güneşe fazla maruz kalma  sıvı kaybına yol açacağı için yavaş ama sık şekilde sıvı takviyesi yapılmalıdır. Bilinç değişikliği yaşanması, sıvı alınamamasının ya da kusmanın ortaya çıktığı durumlarda çocuk en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Yaz aylarında bebek ve çocuklarda isilik olabilir. İsilik, sıcakların  artması ve yüksek sıcaklığa uygun kıyafetlerin tercih edilmemesi sonucu ortaya çıkar. İsilik oluşumunu önlemek için çocuk ve bebeklere ter emen pamuklu giysiler giydirilmelidir. Çocuk, sık aralıklarla banyo yaptırılmalı ve losyonla cildi rahatlatılmalıdır. Kaşıntı durumunda  hekime başvurulmalı ve hekimin vereceği krem kullanılmalıdır. Yaz ishalinden korunmak için  yiyecekler dışarıda çok fazla bekletilmeden tüketilmeli ya da buzdolabında muhafaza edilmelidir. Havuzların ortak kullanım alanı olması nedeniyle bazı virüsler çocukluk çağı viral enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Mevsim itibarıyla el ayak, ağız hastalığı, ishal, dış kulak yolu, göz ve idrar yolu enfeksiyonları olur.

Böcek ısırıklarında ise bölgeyi su ve sabunla temizlemek önemlidir. Temiz bir bez üzerinden kısa süreli ve kontrollü bir şekilde yapılan soğuk uygulama, ısırık sonucunda oluşacak kızarıklığın ve kaşıntının azalmasını sağlar. Cibinlik kullanımı bebekleri sinek ısırıklarından koruyabilir. Ayrıca vücuda doğal sıvı kullanılabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları