Yatırımda yeni trend belli oldu 'Son 10 yılın en yüksek satışı

Yatırımda yeni trend belli oldu 'Son 10 yılın en yüksek satışı
Türkiye'de konut satışlarının giderek azaldığını belirten emlak uzmanı, yatırımcının yeni rotasını açıkladı.

Türkiye'deki konut satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azaldığını belirten emlak Uzmanı Özkan Aydemir, bu düşüşün ana nedenlerinden birinin yüksek kredi faizleri olduğunu ifade etti.

2023 yılında Türkiye'de 1 milyon 225 bin 926 adet konut satıldığını belirten emlak uzmanı Özkan Aydemir, bunun 177 bin 748'inin kredili satış olduğunu aktardı. İlk elde yapılan satışlarda ciddi bir düşüş yaşandığını ve ikinci el satışların ise devam ettiğini belirtti.

aw133035-01.jpgBursa ve Balıkesir gibi illerde konut satışlarının son yılların en düşüğüne ulaştığını vurguladı. Yabancılara yapılan konut satışlarında da önemli bir düşüş yaşandığını belirten Aydemir, özellikle Antalya, İstanbul ve Mersin gibi illerdeki satış rakamlarını paylaştı. Ülkelere göre en çok konut alanların Irak, Rusya ve İran olduğunu belirtti.

Aydemir, 2023'ün en düşük konut satışlarına sahip olduğunu ve inşaat maliyetlerinin artması, kredi faizlerinin yükselmesi gibi faktörlerin konut alımını zorlaştırdığını dile getirdi.

Önümüzdeki yıllarda da konut satışlarının düşük seyredeceğini ve inşaat firmalarının yeni pazarlama stratejileri geliştireceğini öngördü. Konut satışlarının büyük bir kısmının kredi finansmanı ile gerçekleştiğini ve bu durumun enflasyon ve faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle devam edemeyeceğini ifade etti.

aw133035-02.jpgAyrıca, pandemi ve son yaşanan felaketlerin ihtiyaçları değiştirdiğini ve daha çok müstakil evlere yönelimin arttığını belirtti.

Gelecek dönemlerde de bu trendin devam edeceğini söyledi. Konuta erişimin zorlaşmasıyla birlikte arsa taleplerinin arttığını ve özellikle İstanbul-İzmir otoyolu, Çanakkale köprüsü gibi büyük projelerin etkisiyle Bursa, Balıkesir ve Çanakkale bölgelerinde arsa ve tarla yatırımlarının arttığını aktardı.


İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.