Yararlı bitkiler

Kış mevsimi yaklaştıkça insanın yüreğini "Soğuklar yüzünden ya hastalanırsam" diye bir korku sarıyor. Şimdi bir de Kovid 19 belası çıktı. Bilindiği gibi sonbaharla ilkbahar arasındaki soğuk günler birçok hastalığa davetiye çıkarırken sağlık kuruluşları ise yaz aylarına göre daha kalabalıklaşmakta, genci yaşlısı, kadını erkeği doktora gitmektedir.

Peki bu aylarda ne yapmalı? Konunun uzmanları, sağlıkçılar ne diyor?

Biz bir de bu konuya bakalım.

 

*

Diyetisyenlere göre, hangi bitkinin hangi hastalığa yararlı olduğunu, ne şekilde ve ne miktarda yenilip içilebileceğini, kime yarayıp kime zarar vereceğini konunun uzmanlarınn bileceğini, bu nedenle herkesin sözüne göre hareket etmemek gerektiğini belirtiyor.

Diyetisyenlere göre, bitkilerin hastalıkların tedavisinde kullanılması insanlık tarihiyle neredeyse yaşıt. Bu nedenle bitkileri sağlığımız için kullanmak faydalı olur. Ancak bazı bitkiler bazı hastalıklara sahip olanlara yaramayabilir. Örnek olarak faydalı bitkilerden bir iki tanesinden köşemizde bahsedelim. Belki bilmeyen okuyucularımız olabilir.

Mesela brokoli: Selenyum, potasyum, kükürt ve diyet lifi yönünden zengindir. Kansere yol açan hücrelere etki ederek ortadan kalkmasına neden olur. Ayrıca idrar yolları, kalın bağırsak ve meme kanserine karşı koruyucudur.

Çörek  otu ise çok zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. A, C, B1, B2 ve B6 vitaminleriyle çinko, magnezyum minerallerini içerir. Çörek otundaki en önemli bileşim ise thymol türevi thymoquinon'dur. Thymoquinon akciğer, baş-boyun, kalınbağırsak, karaciğer, karın zarı, lösemi, lenfoma gibi hastalıklara deva olur. Günlük bir tatlı kaşığı tüketilebilir. Hamile olanlar doktora danışmadan kullanmamalıdır.

Soğandan bahsetmeden olmaz. Kanı temizlediği gibi damar sertliğine neden olan kötü kolesterolü düşürür iyi huylu kolesterolü yükseltir. Doğal antibiyotiktir. B ve C vitaminlerini içerir.

 

Adaçayı ise hemen her evde bulunur. Tıbbi bir bitkidir. Depresyonu ve stresi azaltma, beyin fonksiyonlarını geliştirme gibi faydaları vardır. Ayrıca, uzmanlar, ağız ve diş eti hastalıklarına iyi  geldiğini belirtmektedir. Cilt leke ve hastalıklarında kullanılır, menopoz sonrası belirtileri hafifletir,

sindirim sistemini korur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları