Vergisiz telefonların fiyatı belli oldu

Vergisiz telefonların fiyatı belli oldu
Vergi uzmanı Muhammet Bayram, vergisiz telefon fiyatlarının yarı yarıya düşeceğini açıkladı.

Mehmet Emin ÖZTÜRK/ KAMU SON HABER

Öğrencilere verilecek vergisiz telefon ve bilgisayar verileceği açıklanmıştı. Vergisiz olan telefon modellerinin açıklanmasıyla beraber öğrenciler vergisiz ürünlerde satın alma yaş sınırı olacak mı? Vergisiz ürünlerin fiyatları ne kadar olacak merak konusu oldu.
İddialara göre, akıllı telefonlardan yüzde 20 KDV ve matrah limitine göre yüzde 25, 40, 50 arasında değişen ÖTV alınmayacak.

VERGİSİZ TELEFON DÜZENLEMESİNDE NEŞER VAR?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye'de üretilen telefonların yarı fiyatına alınabileceğini belirtti. Öte yandan bu fırsattan sadece üniversite öğrencilerinin değil, açıköğretim ve yüksek lisans öğrencilerinin de yararlanacağını söyledi. Ayrıca alınan telefonları iki yıl boyunca başkası kullanamayacak ve aylık 10 GB ücretsiz internet hizmeti sunulacak.

''AKILLI TELEFONLAR YARI YARIYA DÜŞECEK''

Vergi uzmanı Muhammet Bayram ise bu kararın ardından telefon ve bilgisayar fiyatlarının ne kadar düşeceğini açıkladı.
Bayram, ''Bilgisayarlar üzerinde bizim ülkemizde yüzde 18 oranında KDV söz konusu. Ama akıllı telefon olarak adlandırılan cihazlarda ise yüzde 1 puanlık Kültür Bakanlığı payı, yüzde 12 TRT payı, bunların üzerine yüzde 50 ÖTV ve onun da üzerine yüzde 18 KDV uygulanıyor. Toplamdaki vergi oranı yüzde 100'e varıyor. Vergisiz bir telefon veya tablet, notebook gibi bir cihaz alınırsa bunun vergisiz fiyatı yarı yarıya gelecektir. Yani 2 bin tl olan akıllı cihazın bedeli bin tl ye düşecektir. Bu uygulama büyük ihtimalle yerli bilgisayar ve akıllı telefon üreticilerine uygulanacaktır. Çünkü yabancı akıllı telefon ve bilgisayar üreticilerine uygulanması durumunda cari açığı arttırma durumu söz konusu olacaktır. Bu nedenle yerli firmaların cihazları öğrencilere vergisiz bir şekilde sunulacaktır" dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.