Vasiyetnameyi geçersiz kılıyor 'Miras paylaşımında saklı pay güvencesi nedir'

Vasiyetnameyi geçersiz kılıyor 'Miras paylaşımında saklı pay güvencesi nedir'
Miras paylaşımı internette en çok aratılan konuların başında geliyor. Konu aile arasında çözülemeyince hukuka muracaat etmek kaçınılmaz oluyor. erkek ve kız çocukları arasında paylaşımı nasıl oluyor? İşte detaylar...

Miras hukuki olarak; ''Genellikle bir kişinin ölümü durumunda geride bıraktığı mal varlığına verilen isimdir. Bir kişinin mal varlığı, taşınabilir ve taşınmaz varlıkları, banka hesapları, araçları, evleri, mücevherleri, borçları ve diğer mülkiyetleri içerir.'' şeklinde tanımlanıyor. Hukuki çerçevede eğer kişinin ölümü sonrasında işleme alınacak herhangi bir vasiyetname bulunmuyorsa ölen kişinin mal varlığı eşit oranda hak sahipleri arasında paylaştırılıyor. Ancak, özellikle doğu kültüründe ölmeden önce evlatlar arasında mal paylaştırılması ve genellikle çoğu mülkiyetin erkek evlada bırakılması gelenekler sebebiyle normal karşılanıyor fakat bu durum anlaşmazlıklarında önünü açıyor.

''SAKLI PAY'' GÜVENCESİ

Saklı pay, hukuki olarak miras paylaşımı gibi durumlarda devletin olası bir haksızlığı önlemek için genellikle belirli durumlarda mirasın bir kısmının belirli mirasçılara ayrılmasını garanti eden bir düzenlemedir. Hukuki düzenlemeye göre; Saklı paylı mirasçılar 3 grup olarak belirtilmiştir. Bunlar altsoy, anne-baba ve sağ kalan eştir. Günümüzde kardeşler saklı paylı mirasçı değillerdir çünkü 2007 yılında yapılan değişiklik ile saklı pay sahibi mirasçı grubundan çıkarılmışlardır.Miras bırakanın 2 çocuğu ve eşinin hayatta olduğu bir örnek üzerinden devam edildiğinde vefat eden kişinin 3 yasal mirasçısı vardır. Eşin yasal miras payı oranı kanuni düzenleme nedeniyle 1/4'tür. Çocuklarında yasal miras pay oranı 3/8’dir. Bu durumda çocukların saklı pay miras oranları 3/16’dır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.